25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa'da binlence kişi HDP'ye destek için alanlara çıktı

Avrupa'nın birçok kentinde HDP'ye destek için binlerce kişi alanlara çıkarak "HDP yalnız değildir" dedi.

Avrupa'nın birçok kentinde HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları yapılan yürüyüş ve basın açıklamalarıyla protesto edildi.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te, Strasbourg-St-Denis Kemer'i önünde bir araya gelen Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenler faşist AKP iktidarının HDP ve devrimci, demokrat kurum ve örgütlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısı protesto edildi. HDP ve kurum bayraklarının açıldığı eylemde yapılan basın açıklamasında, "AKP faşizmi yıllardır HDP'nin üye aktivist, seçilmişler ve taraftarlarına yönelik siyası soykırım, tutkulama ve baskı uyguluyor. Binlerce kişi tutuklu durumda. Son gözaltılarda faşist Türk devleti HDP'nin elinde kalan son belediye başkanında gözaltına aldı. Fakat mücadele devam ediyor. Fransa Komünist Partisi, sendikalar ve kurumlar HDP ile enternasyonal dayanışma gösteriyor ve diktatör Erdoğan'ı uyardılar. Dayanışma, direniş ve mücadele ile kazanacağız" denildi.

Eylemde "HDP yalnız değil”, "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Faşizme karşı omuz omuza", "HDP umuttur, umut kazanacak" sloganları atıldı.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde de Zin Kadın Derneği'nin çağrısı ile Kleber Meydanı'nda eylem düzenlendi. HDP'ye yönelik tutuklamalar ve siyasi soykırım protesto edildi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde de Place de Colombie'de eylem düzenlendi. CDK-Rennes ve Kürt halkının dostlarının katıldığı eylem ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan hamle selamlandı ve HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

EVRY
Paris'in Evry banliyösünde de yüzlerce kadın ve genç, HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecridi bir yürüyüş ile protesto etti.

Sık sık, "Öcalan'a özgrülük", "Biji Serok Apo", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı yürüyüş DKTM önünden başladı. Grigny Garı'na kadar süren yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi.

Yapılan konuşmalarda siyasi soykırım operasyonlarının kabul edilemez olduğu belirtildi.

LONDRA
Demokratik Güç Birliği'nin (DGB) çağrısıyla Kuzey Londra'nın Wood Green bölgesinde eylem yapıldı.

Eylemde, "Biji berxwdane HDP", "Faşist Türk devleti", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı ve İngilizce HDP'li vekillerin insan haklarına aykırı bir şekilde ve hukuksuzca siyasi soykırıma uğradıklarını anlatan bildiriler dağıtıldı.

Eylemde DGB konuşma yapan Abdullah Gürlek "AKP ve Erdoğan rejiminin HDP'li vekillere yönelik başlattığı siyasi soykırım aslında tüm Kürt halkı ve ezilen halklara yönelik bir saldırıdır, hiçbir şekilde kabul edilemez ve tüm Avrupa ülkelerince ağır bir şekilde kınanmalıdır. Yaşadığımız ülke İngiltere gibi bir ülkede seçilmişlere yönelik böylesi bir saldırının olasılığı bile hayal edilemezken kendi ülkemizde kendi seçtiğimiz vekillerimiz büyük bir siyasi soykırımla karşı karşıyadır. DGB ve tüm ilerici kesimler olarak Türk devleti ve Erdoğan ile AKP'yi bu hukuksuzca hazırladığı siyasi soykırımdan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de "Özgürlüğü Sağlama Zamanı" hamlesi çerçevesinde 4 saatlik otobüs turu düzenlendi.

Almanca konuşmaların yapıldığı eylem ardından da Brandenburger Tor'da da bir miting düzenlendi. Mitingde AKP-MHP'nin HDP'ye yönelik düzenlediği siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. Mitingde Sol Parti milletvekili Hakan Taş, HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp ve Ağrı Belediyesi eski Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz birer konuşma yaptı. Miting ardından otübüs turu müzik ve konuşmalarla devam etti.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araya gelen onlarca kurum HDP ile dayanışma mitingi düzenlendi

Demokratik Kürt Toplum merkezinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum Stuttgart Schlossplatz'da toplandı. Platform bileşenleri Türk devletinin siyasi soykırım operasyonlarını protesto ederek direnişi yükseltme çağrısında bulundu.

HEILBORNN
Almanya'nın Heilbornn kentinde de "Tecride, faşizme ve işgale son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı" hamlesi kapsamında bir eylem düzenlendi. Theresienwiesse'de yapılan eylemde, HDP'ye yönelik operasyon protesto edildi.

Eylemde "HDP yalnız değil", "Kahrolsun Türk egemen faşizmi", "HDP susturulamaz" sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca bildiriler de dağıtıldı.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de HDP'ye yönelik düzenlenen siyasi soykırım operasyonları düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Jiyana Jin, Kiel Alevi Topluluğu, AGİF, SKB, Europaplatz'da bir eylem yaptı. HDP bayrakları taşıyan halk, Kürtçe ve Almanca pankartlar açtı. Eylemde yapılan konuşmalarda AKP-MHP faşist blokunun HDP'ye yönelik yaptığı baskıların korkunun dışa vurumu olduğu belirtildi.

Sık sık, "Biji berxwedana HDP", "Biji berxwedana gelê Kurd", "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşist Erdoğan", "Yaşasın haklı direnişimiz", "Yıkılsın saray saltanatı", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

HANNOVER
Almanya'nın Hannover kentinde de siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. HBF önünde bir araya gelen halk, HDP bayrakları ve flamalar taşıdı.

Eylemde Hannover Büyükşehir Belediye eski Başkanı, Hannover-Amed kardeş şehir projesinin üyesi Herbert Schmalstieg, ATİF Hannover Eşbaşkani Tufan Çiçek, FED-DEM Eşbaşkani Hekima Yousef ve TJK-E aktivisti birer konuşma yaptı.

Schmalstieg yıllar önce Amed'e gittiğinde Erdoğan'ın HDP'den neden bu kadar çok korktuğunu gördüğünü söyledi. Erdoğan'ın kurduğu faşist diktatör rejimin dayanışma ile yıkılacağını da Schmalstieg sözlerine ekledi.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde de siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. Münih DKTM'nin organize ettiği eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Mitingde gazeteci ve Türkiye uzmanı Dr. Nick Brauns'un da aralarında olduğu bir grup konuşma yaptı. Konuşmalarda sonra eylem sloganlarla sona erdi.

MANNHEIM
Almanya'nın Mannheim kentinde de Kürt kurumlarının katılımıyla HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylem Mannheim HBF önünde yapıldı.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde FEDA adına yapılan konuşmada HDP'ye sonuna kadar sahip çıkılacağı belirtildi.

Mitingde sık sık, "Biji HDP", "Biji yekitiya gelan", "Kahrolsun faşizm" sloganları atıldı.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde de düzenlenen bir eylem ile HDP'ye yönelik AKP-MHP'nin gerçekleştirdiği siyasi soykırım operasyonu protesto edildi.

Frankfurt Hauptwache'de yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Eylemde HDP flamaları ve gözaltına alınan HDP'lilerin fotoğrafları taşındı.

"HDP irade, irademe dokunma", "HDP halktır halk burada", "Yaşasın devrimci dayanışma" ve "Kahrolsun faşizm" sloganlarının atıldığı eylemde Almanca yapılan konuşmada ise "Kürt halkı DAİŞ'i nasıl yendiyse bugün de AKP ve MHP faşizmini yenecektir" denildi.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde KCK'nin başlattığı "Tecride, Faşizme ve İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı" hamlesi kapsamında Hamburg'da Kürdistanlı kadınlar tarafından bir miting düzenlendi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan mitinge Alman Anti-Faşist grupların yanı sıra Hamburg'da faaliyet yürüten devrimci ve demokratik kurumlarda destek sundu. Mitingde yapılan konuşmalarda tecrit, işgal ve faşizan politikaların ancak devrimci güç birliğiyle geriletebileceğinin altı çizildi.

Konuşmalarda faşist AKP-MHP'nin KCK'nin ilan ettiği hamleyi boşa çıkarmak için HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırılarını hayata geçirdiğine de dikkat çekildi.

Altona semtinde yapılan mitingde "Öcalan'a özgürlük", "Tecride, faşizme ve işgale son", "HDP üzerindeki baskılara son" yazılı pankartlar açıldı ve sık sık "Terörist Erdoğan", "Yaşasın HDP", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

Miting "Biji biji HDP" marşı, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.

DÜSSELDORF
Almanya'nın Düsseldorf kentinde HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonu ve kadın kırımı protesto edildi.

NRW YJK-E tarafından düzenlenen eylem DGB Haus önünde yoğun yağış altında başladı. Yüzlerce kişinin katıldığı eyleme, Fridrich Ebert Strasse, Stein Strasse, Berliner Alle, Graf Adolf Strasse, Königsalle güzergahında devam etti. İşlek caddelerde yürüyüşe ilgi yoğun oldu.

Yürüyüşte Almanca "HDP ve seçilmişlerden elinizi çekin", "Kadınlar faşizme birlikte direniyor", "Sen de Ayağa Kalk" yazılı pankartlar ile TJK-E ve HDP bayrakları taşındı.

DEN HAAG
Hollanda'nın Den Haag kentinde de düzenlenen bir eylem ile HDP'ye yönelik AKP-MHP'nin gerçekleştirdiği siyasi soykırım operasyonu protesto edildi.

Demokratik Güç Birliği'nin organize ettiği eylem Hollanda Parlamentosu önünde yapıldı. Hollandaca ve İngilizce bildirilerin okunduğu ve dağıtıldığı eylemde AKP-MHP faşist diktatörlüğü teşhir edildi. Yapılan açıklamalarda "Direnerek kazanacağız" denildi.

Eylemde sık sık "Faşist AKP, diktatör Erdoğan", "HDP halktır, halk burada" sloganları atıldı.

BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti Brüksel'de de HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. NAV-BEL, YJK-B, SKB ile Kürt halkının dostlarının katıldığı eylem Gare Central'da yapıldı.

HDP'lilerin fotoğraf ve pankartlarının taşındığı eylemde, siyasi soykırım saldırıları protesto edildi.

Eylemde "Diktatör Erdoğan", "Faşist Erdoğan", "Biji HDP" sloganları atıldı.

KOPENHAG
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da eylemin adresi Türkiye Konsolosluğu oldu. Eylemde yapılan konuşmalarda "Korkmuyoruz, buradayız, HDP biziz, susturamayacaksınız" mesajı verildi.

Eylemde, "HDP biziz, susturamayacaksınız", "Katil, faşist Erdoğan" sloganları atıldı.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'de, HDP'li belediye eşbaşkanları, eski milletvekilleri ve yöneticilerine yönelik gözaltıları protesto etmek için Sergel Torg Meydanı'nın üzerindeki kavşakta bir eylem gerçekleştirildi.

Üzerinde "Erdoğan'ı durdur, kahrolsun faşizm" yazılı pankartlarla HDP bayrakları taşıyan eylemciler, HDP'ye yönelik saldırılarının durdurulmasını ve gözaltına alınan HDP'lilerin serbest bırakılmasını talep etti.

CENEVRE
İsviçre'nin Cenevre kentinde merkez postane önünde bir araya gelen çok sayıda kişi AKP-MHP faşist iktidarının HDP'ye yönelik düzenlediği siyasi soykırım operasyonlarını protesto etti.

"Birlik ve direnişle sömürgeciliği ve faşizmi yeneceğiz" pankartının açıldığı eylemde Türkçe, Kürtçe ve Fransızca konuşmalar yapıldı.

Eylemde Kürt Toplum Merkezi adına söz alan Salih Sağlam "Dün Kobanê'de Kürtler başta olmak üzere halklara yönelen IŞİD zihniyeti devamı bugün AKP-MHP faşizminin soykırım saldırılarıyla devam etmektedir. IŞİD zihniyeti Kürt halkının onurlu direnişiyle nasıl bertaraf edildiyse IŞİD'in devamı olan Erdoğan-AKP-MHP faşizmi de yenilmeye mahkum kalacaktır. Fransızca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sona erdi.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde Demokratik Güç Birliği bileşenleri tarafından düzenlenen yürüyüşte HDP'ye yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

Barfüsserplatz'ta bir araya gelen çok sayıda kişinin düzenlediği yürüyüşte AKP-MHP faşizmine karşı sloganlar atılırken yapılan konuşmalarda Kobenê direniş ruhuyla birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yapıldı.

Aktivistler tarafından bildirilerin dağıtıldığı yürüyüş sonrası Claraplatz'ta bir miting yapıldı. Burada kurumlar adına yapılan konuşmalar sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.

LUZERN
Luzern kentinde ise Bahnofplatz'da acil eylem çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırılarını protesto etti.

Almanca bildirilerin okunduğu eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BERN
İsviçre'nin başkenti Bern'de de HDP'ye yönelik düzenlenen siyasi soykırım operasyonları bir eylemle protesto edildi.

Demokratik Güç Birliği'nin acil eylem çağrısıyla akşam saatlerinde Bahnhofplatz'ta gerçekleştirlen mitingde siyasetçilerin fotoğraflarıyla üzerinde "Türk askeri çocukları ve kadınları hedef gözeterek katlediyor", "Erdoğan faşizmini durdurun", "Faşizme ve işgale karşı mücadele zamanı" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Sık sık siyasi tutsaklara özgürlük taleplerinin dile getirildiği kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam eden eylem Almanca bildirilerin okunmasının ardından sloganlarla sonlandırıldı.

SYDNEY
Avustralya'nın Sydney kentinde, HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

DKTM'nin öncülüğünde düzenlenen eylem için Town Hall Meydanı'nda bir araya gelindi.

Tertip Komitesi tarafından yapılan açıklamada, "Erdoğan 'Kobanê düştü' dedi ama düşmedi, 'HDP'yi bitireceğim' dedi ama bitiremedi; kendisi bitecek" denildi.

Sosyalist İttifak adına konuşan Jim Mcilroy da siyasi soykırımı kınadı, HDP ile dayanışma mesajı verdi, "Faşizmi ancak dayanışmayla yıkabiliriz. HDP'nin yanındayız" dedi.

Rojava Dayanışma Grubu'ndan Peter Boyle de Avustralya devleti ve Avrupa Birliği'ne seslendi, "Derhal bu hukuksuzluğa son verilmeli" diye belirtti.