16 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa kentlerinde işgal saldırıları protesto edildi

Avrupa'nın birçok kentinde alanlara çıkan halk, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırılarını protesto etti.

Türk devletinin Efrîn işgalini ve Medya Savunma Alanları'na düzenlediği saldırıları protesto edildi.

PARİS
Efrin işgalinin 8. yıldönümünde Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan bir yürüyüşle kınandı. CDF-K tarafından organize edilen yürüyüşe ACTİT ve SKB üyeleri de katıldı.

Republique Meydanı'nda başlayan yürüyüş Chatlet'te son buldu. Yürüyüş boyunca Efrin işgali ve bugün Medya Savunma Alanlarına yönelik Türk devleti tarafından gerçekleştirilen saldırılar kınandı. Fransızca, Kürtçe ve Türkçe atılan sloganlarla sömürgeci işgale karşı direnileceğinin altı çizildi. "Efrin, direniş", "Kürdistan'a özgürlük, kahrolsun faşist diktatörlük", "Bıji Serok Apo" sık sık atılan sloganlar oldu.

Yürüyüş sonunda düzenlenen mitingde mücadelede ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, CDF-K, BİR-KAR ve ACTİT adına konuşmalar yapıldı. ACTİT adına yapılan konuşmada zor zamanlarda geçildiği, sömürgeciliğin Kürdistan'ı kana bulamaya devam ettiğinin altı çizildi. Ancak olanaklarla dolu bir dönemden de geçildiğini belirten temsilci, başta Kürt halkı olmak üzere her ulustan ve inançtan işçi ve emekçilerin ortak direnişiyle, faşizmin yenilgiye uğratılabileceği, özgür Kürdistan ve demokratik Türkiye'nin kapısının aralabileceğini ifade etti. Birleşik mücadelenin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen ACTİT temsilcisi, "1 Mayıs egemenlerin yasaklarına rağmen yürünecek yolu göstermiştir" dedi.

TOULOUSE
Güney Fransa'nın Toulouse kentinde de Efrîn'in işgal edilmesi protesto edildi. Saygı duruşuyla başlayan eyleme Fransızlar da destek verdi. Eylemde yapılan açıklamada "Faşist TC devletinin barbarlığı sömürgeci faşist Türk devletinin Kürt halkını soykırımdan geçirme saldırılarına karşı, gerillamızın kahramanlıkları ve özgürlük savaşı devam ediyor. Katliamcı TC ordusunun Kürdistan'ın kutsal topraklarından kovmak için halkın da bu savaşta yer alması bir yurtseverlik görevidir" denildi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde, Türk devletinin işgal ettiği Efrîn'de işlediği insanlık dışı uygulamalar protesto edildi. Place du Colombier'de toplanan çok sayıda kişi, "Rojava'da Türk işgaline hayır", "Kürdistan için çözüm" sloganlarını ile yürüdü. Yürüyüşte, uluslararası kurumlara, demokratlara ve insan hakları savunucularına Efrîn'de yaşananlara sessiz kalmamaları için çağrı yapıldı. Republique Meydanı'na kadar süren yürüyüş, yapılan açıklamanın ardından son buldu.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde yüzlerce kişi Türk devletinin işgalci saldırılarını ve Öcalan'ı uygulanan tecride karşı yürüyüş düzenledi.

Canabiere Meydanı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi, Marsilya'nın Vieux Port Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri,  "TC Kürdistan'da kimyasal kullanıyor" yazılı pankartlar açıldı. Yürüyüşte PKK YPG,YPJ ve TJK-E flamaları da taşındı.

Vieux Port Meydanı'na varan halk saygı duruşunda bulundu. Ardından Fransızca bildiri okunup DTM adına konuşma yapıldı.

OSLO
Norveç'in başkenti Oslo'da işgalci Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırıları ile İran'ın Kürtlere idam ve baskıları protesto edildi. NCDK Oslo ve PJAK'ın organize ettiği eylem Oslo merkezi istasyonu önünde, saygı duruşu ile başladı.

Sanatçı Welat Kobanê'nin müziği ve şarkıları ile başlayan eylemde PJAK ve KJAR'ın mesajları okundu.

İran'ın 9 mayıs 2010 tarihinde idam ettiği dört devrimciyi Şirin Elemhuli, Ferzad Kemanger, Eli Heyderiyan ve Ferhad Wekili'nin anıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda "9 Mayıs, Doğu Kürdistan özgürlük hareketi için özgür düşünceye karşı bir gündür. Bugün de İran'daki diktatör gerici devlet, dört Kürt direnişçi ve devrimciyi herhangi bir yargılamada bulunmadan idam ettiler. Ferzad Kemanger, Şirin Elemhuli, Eli Heyderiyan, Ferhad Wekili ve Mehdi İslamiyan, diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bu mücadele ve direnişlerini Kürtlerin hafızasında kalacak ve anıları hiç unutulmayacak. Tüm zindan şehitleri ve Mayıs ayı şehitlerini anıyoruz. Onların mücadelesini sürdürme sözü veriyoruz" denildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik düzenlediği işgal saldırılarının da protesto edildiği eylemde "Bu saldırılara karşı Kürtlerin birlik ve beraberliğinin zamanı geldi" mesajı verildi.

Norveçli örgütlerden Anti Rasist ve Solidaritet med Kurdistan aktivistleri de eylemde birer konuşma yaptı.

Eylemde sık sık, "Şehid namirin", "Biji berxwedana zindanan", "Bijî berxwedana gerilla" sloganları atıldı ve stranbêj Welat Kobanê müziğin eşliğinde marşlar ve sloganlar ile sona erdi.

DÜSSELDORF
Almanya'nın Düsseldorf kentinde faşizme karşı birlik temasıyla bir yürüyüş düzenlendi. Rote Hilfe, VVN-BDA, Kızıl Yardım, Antifaşist Birlik, Demokratik Güç Birliği, FED-MED ve YJK-E çağrısıyla bini aşkın kişi Kirchplatz'da bir araya geldi.

Toplanma alanında yapılan açıklamalarda Almanya ve dünya genelinde faşist uygulamalara dikkat çekildi. Azadi Hukuk Bürosu adına yapılan açıklamada, Almanya'nın da Türk devletinin Kürtleri hedef gösteren politikalarına paralel olarak kriminalize eden yasa ve uygulamalarına dikkat çekildi. Özellikle 129b yasasıyla demokratik mücadele yürütülen birçok Kürdistanlının yargılanmasına tepki gösterildi.

Konuşmalar ardından kitle, "faşizme karşı omuz omuza", "faşizme karşı uluslararası dayanışma", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Tevgera Ciwanên Şoreşger üyesi gençler de sık sık "Bijî berxwedana Efrinê", "Bijî berxwedana gerilla" sloganlarını attılar. Yürüyüş Oberbijk meydanında sona erdi.

Yürüyüşün ardından FED-MED'in Efrîn işgali ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na dönük işgal saldırıları hakkında bilgi verildi. Efrîn'de Türk devletinin işgaline kadar Kürtlerin öncülüğünde demokratik bir idari söz konusuyken, 2018'den bu yana Türk devletine bağlı çetelerin demografik yapıyı değiştirme, coğrafyasını talan etme, kadınlara dönük kaçırma, tecavüz gibi sayısız insanlık suçunun işlendiğine dikkat çekildi.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını ve Almanya'nın Kürt kurumlarına baskılarını protesto etti.

Türk devletinin Güney Kürdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını ve dün Nürnberg Medya Halk Evi'ne yapılan polis baskını protesto etmek için Ausesplatz'da bir araya gelen çok sayıda kişi eylem yaptı. Eylemde KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer, AGIF, ATIF, Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol), Die Falken (Şahinler), Rote Hilfe (Kırmızı Yardım) OA, Linke Liste, DKP, PARTİZAN, MLPD ve KKP gibi çok sayıda Alman parti, kurum ile örgüt katıldı.

Mitingde kurum ve örgütler yaptıkları açıklamalarda Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını ve Almanya'nın Kürt kurumlarına baskılarını kınadı.

Eylem yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

MANNHEİM
Almanya'nın Mannheim kentinde işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na dönük saldırıları protesto edildi. DKTM ve ADGB'nin çağrısıyla Waserturm'da bir araya gelen çok sayıda kişi, düzenledikleri yürüyüşle Türk devletini kınadı. Saygı duruşuyla başlayan eylem, Paradaplatz'a kadar sloganlarla devam etti.

Burada DKTM adına yapılan konuşmada, Türk devleti karşısında direnen gerillaya sahip çıkma çağrısı yapıldı. Efrîn ve Rojava'ya dönük saldırılar da protesto edildi.

Eylem, Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız'ın konuşmasının ardından "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana gerilla" sloganlarıyla sona erdi. 

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde de düzenlenen bir eylem ile Türk devletinin işgal saldırıları, ABD'nin üç Kürt siyasetçiye yönelik aldığı karar protesto edildi.

Lautenschlagerstr'de başlayan yürüyüşte "Biji Serok Apo", "Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Murat Karayılan irademizdir", "Biji berxwedana gerilla", "Biji berxwedana Zap, Metina ve Avaşin" sloganları atıldı.

Efrîn'e ilişkin de açıklamaların yapıldığı eylemde KON-MED'in bildirisi okundu.

SAARBRÜCKEN
Almanya'nın Saarbrücken kentinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi.

Europa Galeri önündeki eylemde yapılan konuşmalarda, Öcalan üzerindeki tecridin ve Türkiye'nin gerilla alanlarına gerçekleştirdiği saldırıların bir konsept içerisinde gerçekleştirildiği belirtildi. Türkiye'nin bu saldırılardaki amacının Kürt halkının özgürlük mücadelesini bastırarak Kürtleri statüsüz bırakmaya yönelik olduğuna vurgu yapıldı.

Avrupa Birliği devletlerine çağrıda da bulunulaneylemde, Türkiye'nin bu saldırılarını bir an önce durdurulması için harekete geçmesi gerektiğini belirtti. 

HANNOVER
Almanya'nın Hannover kentinde yüzlerce kişi, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na ilişkin başlattığı işgal saldırıları ile İmralı tecridine ilişkin yürüyüş düzenlendi. 

NAV-DEM Hannover öncülüğünde yapılan yürüyüş, Türk konsolosluğu önünden başlayıp Halim Dener Platza kadar devam etti. Eylemde YJK-E adına konuşma yapan Altey Bischoff, "Bir zamanlar bütün dünyada kahraman olarak ilan edilen ve desteklenen Kürtlere yönelik Türk devletinin işgaline karşı çıkmayan başta ABD ve diğer batılı ülkeleri açıkça kınıyoruz. Biz Başta Kürt kadınları olmak üzere bütün Kürtler, Önderliğimiz ve Kürdistanı özgürleştirene kadar mücadeleye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.

Hannover Meclisi Eşbaşkanı Orhan Alp ise "Bugün Türk devleti Kürtlerin bütün kazanımlarına vahşice saldırmaktadır. PKK'ye dağda yenilen Türk devleti Efrîn'i işgal ederek bu yenilgiyi açıkça kabullenmiştir. Gare hezimetinden sonra bugün bütün tekniklerle gerillaya saldırmakta, fakat ağır yenilgiler almaktadır. Biz Kürtler, bu işgale ses çıkarmayan başta ABD olmak üzere hiç bir devleti unutmayacağız. Önderliğimiz ve Kürdistan özgür olana kadar mücadele edeceğiz ve her geçen gün mücadelemizi büyüteceğiz" şeklinde konuştu. 

PYD adına konuşan Bave Ömer da "Bugün Efrîn bütün teknik ve teknolojilere sahip Türk devleti ve onun dostu NATO'ya rağmen sadece fiziksel olarak işgal altındadır. Efrîn halkı bu kadar asimilasyon ve baskıya rağmen Önderliğinin felsefesini takip etmekte ve her geçen gün umudunu büyütmektedir. Bugün Başta Önderliğimiz olmak üzere bütün Kürdistan özgürleştirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Eylem "Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü", "Biji Serok Apo", "Türk devleti işgale son ver "Faşist, katil Erdoğan", "Türk ordusu Efrîn'den defol" sloganlarının ardından sona erdi.

WINSEN - LUHE
Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik başlatmış olduğu işgal saldırıları ve ABD'nin PKK'nin 3 yöneticine yönelik yaptığı açıklama Almanya'nın Winsen- Luhe şehrinde protesto edildi. 

Protesto yürüyüşüne Hamburg ve Stade kentlerinden çok sayıda kişi katıldı. Winsen-Luhe Garı'ndaki eylem saygı duruşuyla başladı. Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı eylemde, Almanca ve Kürtçe açıklama yapıldı.

Türk devletinin işgal girişimlerinin kınadığı eylemde, ABD'nin almış olduğu karar da kınadı. Sık sık, "Biji Serok Apo", "Biiji berxwedana PKK", "Terörist Türkiye" sloganlarının atıldığı eylem, kent merkezine düzenlenen yürüyüşle son buldu.

HEİLBRONN
Almanya'nın Heilbronn kentinde Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

Heilbronn'da Kürt Toplum Merkezi ile TJK-E'nin organize ettiği bisiklet turu ile Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

DKTM önünde bir araya gelen eylemciler bisikletlerine binerek 3 saate yakın kent içerisinde tur atıp, sloganlar eşliğinde bildiri okudu.

GRAZ
Avusturya'nın Graz kentinde Hauptplatz'da yapılan eylemde, Türk devletinin Efrîn işgalini ve Medya Savunma Alanları'na düzenlediği saldırıları protesto edildi. Eylemde yapılan açıklamalarla Türk devletinin işgal saldırıları kınadı. Eylem "Türk ordusu Kürdistan'dan defol" ve "Halkların uluslararası dayanışmasını yükselt" sloganlarıyla son buldu. 

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da da işgalci Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

Saygı duruşu ile başlayan yürüyüş Westbahnhof'dan başladı. Museumsquartier'e kadar yürüyen halk, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG ve YPJ bayrakları taşıdı.

Almanca ve Kürtçe yapılan açıklamalarda Türk devletine bağlı çetelerin işgal ettiği Efrîn'de işlediği suçlar ve Medya Savunma Alanlarına yönelik işgalci Türk devleti saldırıları kınandı.

Sık sık "Biji berxwedana gerilla", "Biji berxwedana Efrîne", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana PKK" sloganları atıldı.

LIMASSOL
Kıbrıs'ın Limassol kentinde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin çağrısıyla Limassol Moloz Park'ta bir araya gelen çok sayıda kişi, Türk devletinin 23 Nisan günü Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yönelik başlattığı işgal saldırılarını protesto etti.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde "İşgalci TC Kürdistan'dan defol", "Kahrolsun faşizm", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı eylemde, Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı. Lezgin Serhat, Türk devletinin işgal saldıklarına karşı Kürt halkı ve devrimci güçlerin yekvücut olması gerektiğini kaydetti. 

Uluslararası güçlerin işgal ve soykırım saldırılarına karşı tutumumu sessiz kalmalarına tepki gösteren Serhat, "Güneyli güçlerin bu soykırım ve işgale karşı sessiz kalarak adeta onay vermesi ihanetçi bir tutumdur. Bu tutumdan derhal vazgeçmeliler. Onurlu Kürt halkı bu ihanetçi çizgiye gereken cevabı verecektir" diye kaydetti. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

HELSİNGBORG
İsveç'in Helsingborg kentinde Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Efrîn'e dönük işgal saldırılarını protesto etti. Öcalan'a uygulanan tecridin de protesto edildi eylemde, "Biji berxwedana Zagrosa", Biji HPG" ve "Biji serok Apo" sloganları atıldı.

VÄSTERÅS
İsveç'in Västerås kentinde, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na dönük yürüttüğü işgal ve soykırım saldırılarını kınandı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Kürdistan gerillasına yapılan saldırıların Kürt halkı dönük yapıldığına dikkat çekildi. Eylem, "Biji berxwedana Zağros, Zap, Metina" ve "Biji serok Apo" sloganlarıyla sonlandırıldı.

STOCKHOLM
Türk devletinin Güney Kürdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için Stockholm'de Åhlens mağazası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi eylem yaptı.

Amara Kadın Meclisi, Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve PJAK'ın çağrısı üzerine şehrin en işlek caddesi Drottningsgatan'da bir araya gelen kitle, Türk devletinin saldırılarını kınadı.

Eylemi gerçekleştiren örgütler adına ortak konuşmayı yapan Amara Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe, Kürt halkı ve Kürt gerillalarının Kürdistan'ı IŞİD çetelerine karşı savunma mücadelesinde yüzlerce evladını kaybettiğini belirtti.

Kürt gerillaların Avrupa'ya saldırı hazırlığında bulunan IŞİD ve benzeri çetelerin saldırılarına karşı Avrupa başta olmak üzere tüm dünya halkını savunduğunu hatırlatan Göktepe, tüm dünya halklarına Kürtlere karşı saldırıları devam ettiren Türk devletine karşı tavır almaları çağrısı yaptı.

Konuşmanın ardından eylemciler, parlamento önündeki Myntorget Meydanı'na doğru yürüdü.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasının istendiği eylemde "Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü", "Biji Serok Apo", "Türk devleti işgale son ver", "Kürdistan'la dayanışma", "İşgalciler Kürdistan'dan defolsun", "Faşist, katil Erdoğan", "Türk ordusu Efrîn'den defol", "Katil Erdoğan, iki yüzlü Avrupa Birliği ve ABD" gibi sloganlar atıldı.

BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti Brüksel'de de işgalci Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırıları ile İran'ın Kürtlere idam ve baskıları protesto edildi.

PAJK ve KJAR'ın organize ettiği eylem Avrupa Parlamentosu önünde düzenlendi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kürtlere yönelik geliştirilen saldırılara karşı birlik olmak gerektiği ifade edildi. İran'ın idam ettiği Ferzad Kemanger, Şirin Elemhuli de anılarak, "Şehitlerin izinde olacağız" denildi.

Eylemde Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına bir konuşma yapan Zübeyir Aydar da Kürdistan topraklarına yönelik gerçekleştirilen işgal saldırılarının hegemon güçlerin ortak kararı ile olduğunu söyledi.

Aydar, "Kürdistan gerillası bugün büyük direniyor ve Kürt halkı olarak da gerillanın yanında yer alarak direnişe geçmelidir" dedi.