19 Nisan 2024 Cuma

AvEG-Kon: Şengal katliamı insanlık suçudur, unutmayacağız

AvEG-Kon yaptığı açıklamada, "Şengal katliamını 6. yılında bir kez daha lanetlerken, tüm ilerici ve devrimci güçleri Şengal halkını sahiplenmeye, yıldönümünde yaygın protesto eylemleriyle IŞİD'i ve suç ortaklarını protesto etmeye çağırıyoruz" dedi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Şengal katliamının 6. yılına ilişkin "Şengal katliamı insanlık suçudur, unutmayacağız" başlıklı açıklama yaptı.

3 Ağustos 2014'te IŞİD çetelerinin Şengal'e saldırarak binlerce Êzîdî'yi katletmesinin ve yüz binlercesini göçe maruz bırakmasının üzerinden 6 yıl geçtiğini hatırlatan AvEG-Kon, "Şengal katliamı IŞİD'in işlediği insanlık suçlarından biridir ve diğer katliamlar gibi, bu katliamı da asla unutmayacağız" diye vurguladı.

2014 Şengal katliamının aynı zamanda bir kadın katliamı olduğu belirtilen açıklamada, "IŞİD, binlerce kadını katlederken, binlercesini de esir alarak pazarlarda satışa sunmuştu. Êzîdî kadınlarına ve halkına bu barbarlığı yapan IŞİD, yaptıran ise onun arkasındaki güçlerden olan Erdoğan/AKP faşist diktatörlüğüydü. Bu insanlık suçunun işlenmesinde büyük payı olan Erdoğan/AKP faşist diktatörlüğü, Êzîdî halkını korumayıp IŞİD'in barbarlığına terk eden Irak Kürdistan'ı Özerk Yönetimi ve katliama seyirci kalan tüm uluslarası güçlerin de katliamda payı vardır" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Tarih boyunca kendi topraklarında barış içinde, hiçbir halka zarar vermeden yaşamış olan Êzîdî Kürt halkı, ne yazık ki son IŞİD katliamı ile 73. defa katliama uğradı. Her seferinde kendi yaralarını sararak, hiçbir halka kin ve nefret duymayarak, varlığını ve yaşamını sürdürdü. Bugün de yaralarını sararak, yaşamı meclislere dayalı örgütleyerek ve özsavunma güçleriyle kendi güvenliğini sağlayarak yaşamını sürdürmeye devam etmektedir.

"Êzîdî halkına yapılan katliam ve barbarlık bugün de doğrudan AKP-MHP Saray diktatörlüğü eliyle sürdürülmektedir. Sömürgeci faşist Türk devleti, Şengal'i bombalayarak, Rojava'ya ve Güney Kürdistan'a işgalci saldırılarını sürdürerek, Kuzey Kürdistan'da her türlü zulmü uygulayarak, IŞİD zihniyeti ve barbarlığını sürdürmektedir.

"AvEG-Kon, Şengal halkının yaşadığı acıları kendi acısı, Şengal halkına yapılan zulmü kendisine yapılmış bir zulüm olarak görmektedir. Katliamı yapanları ve tüm sorumlularını asla unutmayacak ve afetmeyecektir.

"AvEG-Kon olarak, Şengal katliamını 6. yılında bir kez daha lanetlerken, tüm ilerici ve devrimci güçleri Şengal halkını sahiplenmeye, yıldönümünde yaygın protesto eylemleriyle IŞİD'i ve suç ortaklarını protesto etmeye çağırıyoruz."