28 Mart 2024 Perşembe

AvEG-Kon: Şengal halkının yanındayız

AvEG-Kon, KDP ile Irak merkezi hükümeti arasında Şengal'e ilişkin yapılan anlaşmaya tepki göstererek, Şengal halkının yanında olduklarını belirtti.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), KDP ile Irak merkezi hükümeti arasında Şengal'e ilişkin yapılan anlaşmaya tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan AvEG-Kon, Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik IŞİD çetelerinin soykırım saldırıları, KDP güçlerinin Êzidîleri barbar çetelere karşı savunmasız bırakması ve HPG güçlerinin müdahale ederek Êzidîleri ve Şengal'i kurtarmasını hatırlattı.

Açıklamada "Kentin tamamen özgürleşmesinden sonra bu kez de sömürgeci Türk devleti tarafından sürekli tehdit edilen Şengal'e birçok defa hava saldırıları düzenlendi. 23 Mart 2018'de HPG açıklama yaparak Şengal'den tümden çekildiklerini duyurdu. Şengal'in kendi öz yönetimine ve öz savunmasına kavuştuğunu, görevlerinin bittiğini, Şengal'in savunmasını tümden YBŞ'ye bıraktıklarını açıkladılar" denildi.

Ancak; Türkiye için sorunun HPG'nin varlığı değil, ortaya çıkan Kürt iradesi ve özyönetim biçimi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "9 Ekim tarihinde KDP ile Irak merkezi hükümeti arasında yapılan anlaşma ile Şengal bölgesi Irak hükümetinin denetimine bırakılmak isteniyor. Bu anlaşmaya göre Irak ordusu Doğu Suriye ve Şengal bölgesi arasına konumlanacaktır" diye kaydedildi.

Bu anlaşmayla Kuzey ve Doğu Suriye ile Şengal arasında bulunan tüm sınırın Irak güçlerinin kontrolü altına girmesi amaçlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İşgalci TC devleti de anlaşmanın gizli gücü olarak yer almaktadır. Bu açıdan bu anlaşmayla adeta 73. Fermanla teslim alamadıkları özgür Êzidî topluluklarını birçok güçle ortaklaşarak soykırımdan geçirme istekleri netleşmiş olmaktadır.

"Bu anlaşma IŞİD saldırılarından daha tehlikeli olmakla beraber, üzerinde oldukça iyi çalışılmış ve olası direnişlerin boyutu hesaplanarak planlanmış bir anlaşmadır. IŞİD'in yapamadıklarını Irak hükümeti, KDP ve Türk devleti Şengal Anlaşması ile Êzidîlere yapmak istiyor. Êzidî halkının iradesini yok etmek, Êzidîlerin savunma gücünü ortadan kaldırmak hedeflenmiştir. Irak ordusu Şengal ve çevresine 10 bin asker konuşlandırması Şengal'i işgal etmek istediğinin apaçık göstergesidir.

"Bu karara karşı başta Êzidi halkımız olmak üzere Avrupa da yaşayan bütün devrimci demokrat güçlere çağrımız bulundukları her alanda Êzidi halkı üzerinden yürütülmek istenilen bu kirli işgal politikasına karşı ses olmaktır.

"Biz AvEG-Kon olarak, Êzidi halkımızın özgürlüğünün, çetevari bir biçimde gasp edilmesini amaçlayan karara karşı, bulunduğumuz her alanda bu karşı çıkacağız."