5 Mayıs 2024 Pazar

AvEG-Kon: Mart ayı katliamlarının hesabını soralım

Mart ayında gerçekleşen katliamlara ilişkin açıklama yapan  AvEG-Kon, Gazi, Qamışlo, Halepçe, Beyazıt katliamlarının unutulmayacağını ve hesap sorulacağının altını çizdi. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Mart ayında gerçekleştirilen katliamlara ilişkin açıklama yaptı. Mart ayının  katliamlar ayı olduğu belirtilen açıklamada; Gazi, Qamışlo, Halepçe, Beyazıt katliamları hatırlatıldı. 

12 MART 1995 GAZİ KATLİAMI: 22 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Açıklamada, "12 Mart 1995'te Alevilerin gittiği bir kahvehanenin taranması sonrasında bir alevi dedesi öldürülmüş, saldırıları protesto eden halkın üzerine ateş açılması sonucunda da 22 kişi hayatını kaybetmiştir. Gazi'de başlayan direniş ile bu saldırılara cevap verilmiş, Gazi komutanı Hasan Ocak'ın kaybedilmeye çalışılmasıyla saldırılar boyutlanmıştır. Aradan geçen on yıllara rağmen, katiller ve onların arkasındaki güçler bulunup cezalandırılmadığı gibi, birkaç tetikçinin yargılandığı dava zaman aşımına uğratılarak raftan kaldırılmıştır" denildi. 

12 MART 2004 QAMIŞLO KATLİAMI: 52 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
2004 yılında gerçekleşen Qamışlo katliamına ilişkin, "12 Mart 2004 yılında, Baas Rejiminin, Kürt Halkını hedefleyerek gerçekleştirdiği bir Stadyum katliamıdır. Futbol maçı sırasında Kürtlere karşı kışkırtılan Baas Rejim taraftarları 8 kişiyi katletmiş, ardından yapılan cenaze törenine de Baas Rejim Güçlerinin saldırısı sonucunda ise 52 kişi yaşamını yitirmiştir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamına ilişkin şu hatırlatmalar yapıldı:

16 MART HALEPÇE KATLİAMI: 5 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATLEDİLDİ
"16 Mart Halepçe katliamı. Kürtler, Asuriler ve Halepçe'de yaşayan diğer halklar hedef alınmıştır.  Dönemin Saddam Hüseyin Rejimi, tüm dünyanın gözleri önünde ABD emperyalizminin desteği, AB ülkelerinin göz yumması sonucu aralarında yüzlerce çocuğun da olduğu, 5 binden fazla kişiyi kimyasal silahlarla katletmiştir.

16 MART 1978 BEYAZIT KATLİAMI: 7 ÖĞRENCİ KATLEDİLDİ
16 Mart 1978, Beyazıt katliamı. İstanbul Üniversitesi Öğrencisi 7 genç güvenlik güçlerinin gözleri önünde, kontrgerilla güçleri tarafından katledilmiş, onlarcası yaralanmıştır. Günler öncesinden katliam yapılacağı istihbaratına rağmen hiçbir önlemin alınmayışı da; emir verenlerle, uygulayanların aynı merkez olduğunu göstermiştir. Katillerin peşinden giden katilleri yakalamak için harekete geçen polislere dur emrini verenler de aynı kişilerdir."

Aradan yıllar geçmesine rağmen katliamın faillerinin yargılanmadığının altı çizilen açıklamada, katliamlarla devrimcilere, yurtseverlere, ilerilere geri adım attırmak isteyen devletin yakın tarihte Suruç, Ankara katliamlarına başvurduğu dile getirildi. 

'UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM'
AvEG-Kon'un açıklaması şöyle devam etti: "Söz konusu olan, Kürtler, devrimciler, ilericiler olduğunda Emperyalist devletler, AB devletleri de susarak, katliamlara desteğini sunmuştur. Nitekim dün Halepçe katliamına geçit verenler, bugün de Yine Irak'ta sömürgeci Türk devleti ve bölge gerici devletleri eliyle, Şengal'e yönelik yeni saldırı, işgal planları yaparak, Şengal halkının özerk yönetim ve öz savunma örgütlerini dağıtma planları yapmaktadır. Bu durumun kendisi de göstermektedir ki, emperyalist kapitalist sistemin işleyiş mantığı aynıdır. Ve Kitle katliamları ezilenlere gözdağı vermek için her dönem sömürücü sistemler tarafından kullanılmaktadır. 8 Mart Emekçi Kadınlar günü örneğinde olduğu gibi; katliamlardan direniş manifestoları yazarak, sorumlulardan hesap soralım. Avrupa ülkelerinde yaşayan tüm işçi ve emekçileri toplumsal belleğimize sahip çıkarak, Mart katliamlarının hesabını sormaya çağırıyoruz. Gazi, Qamışlo, Halepçe, Beyazıt'ı unutmayalım; unutturmayalım."