19 Nisan 2024 Cuma

AvEG-Kon: 1 Kasım Dünya Kobanê Gününde sokağa, eyleme!

1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne lişkin açıklama yapan AvEG-Kon, "Savaşa, işgale ve sömürgeciliğe karşı ilerici, devrimci ve demokratik tüm kesimleri sokağa çıkmaya, Kobanê direniş ruhunu kuşanarak emperyalizme ve bölge işbirlikçilerine karşı Rojava Devrim bayrağını yükseltmeye çağırıyoruz" diye belirtti.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin yazılı açıkalma yayınladı.

"Kobanê direnişi dünümüz, bugünümüz ve yarınımızdır! 1 Kasım Dünya Kobanê Gününde sokağa, eyleme!" başlıklı açıklamada, "Emperyalizm ve bölge gericiliği tarafından desteklenen DAİŞ çetelerinin Rojava Devrimi'ni yenilgiye uğratmak ve Rojava'yı işgal etmek için gerçekleştirdiği barbar saldırılar, 21. yüzyılın ilk büyük halk direnişiyle karşılandı. Devrimle simgeleşen Kobanê kenti, Stalingrad'la özdeşleşerek sokak sokak, ev ev büyük kahramanlıkların ortaya çıktığı savunma savaşına dönüştü" denildi.

AvEG-Kon açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

"Şimdilerde Şengal üzerinde utanmaz pazarlıklara imza atmaya çalışan KDP ve Irak'ın, işgal sürecinde önünden kaçıştıkları DAİŞ çeteleri, başta YPG/YPJ olmak üzere, komünistler ve enternasyonal devrimcilerin Kobanê'de yürüttüğü dişediş mücadele sonucu yenilgiye uğratıldı. Irak'tan Suriye'ye geniş bir alanı kontrolü altına alan DAİŞ'in yenilgisi Kobanê'de başladı. Ve çok haklı olarak bu büyük direniş, dünya halklarının geniş ilgisine mahzar oldu, moral kaynağa dönüştü. Tam da bu sebeple, gericiliğe ve sömürgeciliğe karşı savaşta 1 Kasım her alanda 'Dünya Kobanê Günü' olarak ilan edildi ve kutlanmakta.

"Bugün, başta ABD ve Rusya olmak üzere, bilumum tüm emperyalistlerin sinsi çıkar politikalarını sürdürdükleri Rojava devrimi, öte yandan o gün 'Kobanê düştü, düşecek' diye miting meydanlarında besmele çeken sömürgeci faşist Türk devletinin şefi Erdoğan gibi DAİŞ destekçisi kafatasçıların işgal tehditleri altında. Zira Kobanê direnişiyle yenilgiye uğrayan sadece DAİŞ olmadı, aynı zamanda onu besleyip, büyüten ve Rojava'nın üzerine salanlarda yenilgiye uğradı.

"Emperyalist güçlerin desteğiyle sırasıyla Efrin, Cerablus ve Serêkaniyê'yi işgal eden faşist Türk devleti, beraberindeki DAİŞ artığı çetelerle birlikte bir kez daha Kobanê'yi hedefleyerek hem büyük direnişten öç almaya hem de devrimi boğmaya çalışıyor. Bunun için durmadan Kobanê'ye yakın alanlara askeri yığınak yapıyor, çevre köyleri bombalıyor, halkları katletmeye devam ediyor.

"Ancak dün olduğu gibi bugün de tüm işgalci, soykırımcı çabaları er veya geç yenilgiyle sonuçlanmaya mahkumdur. Çünkü Kobanê direnişinin arkasında bölgede yaşayan Kürt ve Arap halkları var, Rojava devrimini bölgeye yaymak isteyen devrimciler, komünistler var; erkek egemenliğinin burçlarına kadın devrimi bayrağını çeken kadın iradesi var, faşizme, işgale ve savaşa 'No Pasaran' diyen dünya halkları var.

Yeni bir 'Dünya Kobanê Günü' arifesinde savaşa, işgale ve sömürgeciliğe karşı ilerici, devrimci ve demokratik tüm kesimleri sokağa çıkmaya, Kobanê direniş ruhunu kuşanarak emperyalizme ve bölge işbirlikçilerine karşı Rojava Devrim bayrağını yükseltmeye; Che'nin 'Dayanışma ezilenlerin inceliğidir!' sözüne hayat vermeye çağırıyoruz."