7 Mayıs 2024 Salı

Atlantik Okyanusu'nda dünyanın hava sistemini etkileyecek değişim

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma Atlantik Okyanusu akımında ciddi oranda farklar olduğunu, sistemin olası bir çöküşünün tüm dünyanın hava sisteminde ciddi sonuçlar doğuracağını gözler önüne serdi. 

Araştırmaya göre, Kuzey Yarımküre ikliminin motoru olan Atlantik Okyanusu'ndaki değişimler mevcut sistemi o kadar zayıflatabilir ki dünyada büyük hava değişiklikleri meydana gelebilir.

Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı (AMOC), sıcak suyu tropik bölgelerden kuzeye yani Kuzey Atlantik'e taşıyan büyük bir okyanus akıntıları sistemi. Artan sera gazı emisyonları nedeniyle atmosfer ısındıkça, altındaki yüzey okyanusu daha fazla ısı tutuyor. Sistemin olası bir çöküşü, dünyanın hava sistemleri için ciddi sonuçlar doğurabilir.

İklim modelleri, AMOC'nin 1000 yıldan fazla bir süredir en zayıf noktasında olduğunu gösterdi Ancak zayıflamanın dolaşımdaki bir değişiklikten mi yoksa stabilite kaybından mı kaynaklandığı bilinmiyor.

AMOC çökerse, Kuzey Yarımküre'nin soğumasını, Atlantik'te deniz seviyesinin yükselmesini, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yağışta genel bir düşüşü ve Güney Amerika ve Afrika'da musonlarda bir kaymayı artıracak.

Diğer iklim modellerine göre, AMOC'nin önümüzdeki yüzyılda zayıflayacak, ancak 2100'den önce bir çöküş olası değil.