19 Mayıs 2024 Pazar

Atina'dan Hafter'a ziyaret

Türkiye'nin Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı deniz anlaşması ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran general Helife Hafter'ın kalesi Bingazi'ye ziyarette bulundu.

Türkiye ile Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında bir süre önce yapılan anlaşmayı kınayan Yunanistan, gerilimin tırmandığı bir sırada Hafter'ın kalesi Bingazi'ye Dışişleri Bakanı Dendias'ı gönderdi.

Dendias, Trablus hükümetine paralel olarak kurulan Libya'nın doğusundaki hükümetin iki yetkilisiyle görüştü. Görüşmenin, Hafter'ın kontrolündeki bölgenin başbakanı Abdullah El Thini ve Dışişleri Bakanı Abdulhadi El Hueyci ile gerçekleştiği bildirildi. Bingazi havaalanında gerçekleşen görüşmenin ardından Dendias, uçağıyla geri döndü.

El Hueyci, görüşmede Ankara ile Trablus arasında Kasım ayı sonunda deniz sınırını belirlemeye yönelik tartışmalı anlaşmanın ele alındığını bildirdi.

Libya'nın doğusundaki hükümet, rakibi Trablus merkezli hükümetin meşruiyetini tanımıyor. Hafter yönetimindeki birlikler Nisan ayından beri Tablus'u ele geçirmek için operasyon halinde.

Yunanistan, Türkiye'nin yaptığı anlaşmanın uluslararası deniz hukuku ile Yunanistan ve diğer ülkelerin egemenlik haklarını ihlali olduğunu belirterek tepki gösteriyor.

Trablus'taki hükümetle yapılan anlaşma son yıllarda önemli gaz yataklarını bulunduğu Doğu Akdeniz'deki bir alanda Ankara'nın "deniz sınırlarını" genişletmeyi hedefliyor.

Yunanistan, 10 Aralık'ta BM'ye yaptığı çağrıda bu anlaşmayı kınamasını isteyerek, anlaşmanın "bölgenin barışı ve istikrarına" zarar verdiği tepkisinde bulunmuştu.

Ankara ile Trablus arasına askeri bir anlaşma da imzalandı. Bu anlaşma, BM'nin silah ambargosuna rağmen Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığını arttırmayı amaçlıyor.

Hafter güçleri Türkiye'nin zaten uzun zamandır Trablus güçlerine silah ve askeri danışman sağladığını belirtiyor. Hafter güçleri, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada Libya'daki Türk çıkarlarını hedef alacakları uyarısında bulunmuştu.

Cumartesi akşamı da Hafter güçleri, Libya'nın doğu açıklarında Türk mürettebatı olan bir yük gemisine el koyduklarını açıkladı.