5 Mayıs 2024 Pazar

Atina'da öğrenciler parasız, demokratik, bilimsel eğitim talebiyle sokakta

Atina'da hükümetin eğitim alanında yapmak istediği değişikliklere ve polislerin okullara girmesine olanak sağlayan yasanın meclisten geçmesine karşı Yunanistan öğrencilerinin eylemleri sürüyor.

Hükümetin eğitim alanında yapmak istediği değişikliklere ve polislerin okullara girmesine olanak sağlayan yasanın meclisten geçmesine karşı tepki gösteren Yunanistan öğrenci gençliğinin başlattığı eylemler devam ediyor.

Parasız, demokratik, bilimsel eğitim talebiyle bir süreden beridir devam eden eylemler polisin kullandığı şiddete ve hükümetin başlattığı "kara propagandaya" rağmen giderek daha bir kitlesellik kazanıyor.

Dün sabah saat altı sıralarında Selanik Aristoteles Üniversitesine gelen yüzlerce polis okulu ablukaya aldı. İçlerinde anti-terör timlerininde bulunduğu polisler, 33 günden beri öğrenciler tarafından işgal altında bulunan rektörlük binasının boşaltılmasını istedi. Öğrenciler işgalin kaldırılmayacağını ve direnişlerin devam edeceğini belirterek polisin bu isteğini reddetti. Yapılan baskında çok sayıda öğrenci darbedildi ve 33 kişi gözaltına alındı.

ÖĞRENCİLER KAMARA MEYDANINA YÜRÜDÜ
Evrensel'de yer alan habere göre; polis operasyonunun duyulması üzerine binlerce polis okulun önünde toplanarak polisin hemen çıkmasını ve polisin okullara girmesini kabul etmeyeceklerini belirtti. Öğrenciler daha sonra şehrin merkezindeki Kamara meydanına yürüdü.

"Polis terörü de sökmeyecek", "Ey halk baş eğme, tek yol mücadele ve direniştir", "Baskı ve terör işte hükümet" sloganları eşliğinde yapılan yürüyüş sırasında yer yer polislerle çatışmalar yaşandı ve şehrin ana caddelerinden olan Egnatia odos üzerinde barikatlar kurulup ateşler yakıldı. Polisin gaz bombası saldırısına rağmen tekrar tekrar toplana öğrenciler Kamara meydanına ulaşmayı başardı.

GÖZALTILARIN SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ
Meydanda yapılan açıklamalarda eylemlerin devam edeceği belirtilerek gözaltına alınanların hemen serbest bırakılması istendi. Eyleme hocaların ve üniversite çalışanlarınında yoğun olarak katıldıkları gözlenirken SYRİZA ve Yunanistan Komünist Partisi yaptıkları açıklamalarda polisin okullara yönelik saldırıları kınandı ve hükümetin polis şiddetini hemen durdurması istendi.

Bu arada akşam saatlerinde Larisa, Volo ve Ksanti şehirleriyle Girit Adasında polis terörünü protesto eden ve Selanik Aristoteles Üniversitesiyle dayanışmayı eylemi yapıldı. Eylemler polis ablukasına rağmen kitlesel geçti.

Salı günü polis terörünü protesto etmek üzere Atina'nın Nea Smirni ilçesinde on binlerce kişinin katıldığı bir eylem yapılmış ve eyleme sendikalar, sol partiler- örgütler, kadın ve gençlik örgütleri katılmıştı. Yapılan yürüyüş sırasında polisle çatışma yaşanmış ve 6 polis yaralanırken 16 kişi gözaltına alınmıştı.

HÜKÜMETTEN 'MARJİNAL GRUPLAR' AÇIKLAMASI
Son iki günden beridir hükümet ve hükümete yakın basın kuruluşları eylemlere karşı yoğun bir biçimde "kara propaganda" kampanyası başlattı. Daha önce eylemlerin "marjinal gruplarca" yapıldığını iddia eden hükümet  eylemlerin kitleselliği karşısında bu defa da eylemlerin SYRİZA ve Yunanistan Komünist Partisinin destek vermesi ve "marjinal grupların" korunması nedeniyle yapıldıklarını söylüyor.

Nea Smirni eyleminin yapıldığı salı gününden bir gün sonra başkent Atina'da yeniden kitlesel bir öğrenci eylemi yapılmış ve binlerce genç polis şiddetinin hemen durdurulmasını ve eğitime yönelik değişikliklerin yürürlükten kaldırılmasını talep etmişlerdi.

Yunanistan Komünist Partisi ve Sol Örgütler İttikakı ANDARSİA, polis terörünün sokaklarda kırıldığı ve meclisten geçen yeni eğitim yasasının sokaklarda "paçavraya" çevrildiği değerlendirmesi yaptı.