19 Mayıs 2024 Pazar

Arnavutluk'ta protestolar 5. gününde devam etti

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, bir gencin, polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından katledilmesinin ardından 9 Aralık'ta başlayan protestolar beşinci gününde de devam etti.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 10'dan fazla kişinin bir araya gelmesinin yasak olduğu dönemde, 5 gündür aralıksız protesto düzenleyen yüzlerce kişi, dün akşam Tiran'daki İskender Bey meydanında toplandı.

Polis ile eylemciler arasında yaşanan arbedenin ardından kitle "Klodian için Çağrı" ve "Adalet olmadan huzur olmaz" sloganlarıyla Başbakanlık önüne yürüdü. İçişleri Bakanlığı yönüne doğru yürüyüşe geçen kitleye polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı.

Eylemcilerin bir bölümü yere yatarak protestosunu sürdürdü. Bazı eylemciler ile başkentin farklı bölgelerine dağılarak Başbakan Edi Rama'nın istifasını talep etti.

Ardından tekrar İskender Bey meydanına dönen eylemcilere polis göz yaşartıcı gazla saldırdı, burada bazı göstericiler gözaltına alındı.

Başkent Tiran'ın yanı sıra bazı şehirlerde de protestolar düzenlendi.

Tiran'da 8 Aralık'ta sokağa çıkma yasağının bulunduğu saatlerde 25 yaşındaki K.R, polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle katledilmişti.

K.R'nin katledilmesiyle başlayan eylemler sonucu Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Sander Lleshaj'ın istifasını sunduğunu açıklamıştı. Eylemciler, Arnavutluk Emniyet Genel Müdürü Ardi Veliu'nun da istifasını ve emniyette reform talep ediyor.

Tiran Asliye Mahkemesi, görevi sırasında genç adamı hizmet silahıyla vuran polis Nevaldo Hajdaraj hakkında tutuklu yargılama kararı vermişti.