26 Nisan 2024 Cuma

Arjantinli futbolcu Maradona hayatını kaybetti

Arjantin'li Diego Armando Maradona geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Arjantin gazetesi Clarin, haberi "Kısa bir süre önce geçirdiği beyin ameliyatından sonra Tigre'deki evinde olan 60 yaşındaki Diego Maradona kalp krizi sonucu yaşama veda etti" ifadeleriyle aktardı.

Maradona, geçirdiği beyin ameliyatından 8 gün sonra 12 Ekim'de taburcu edilmişti. Subdural kanama teşhisiyle ameliyat olan 60 yaşındaki Maradona'nın doktoru Leopoldo Luque, iyileşme sürecine evinde devam edeceğini, bu süre zarfında alkol bağımlılığından kurtulmak için de tedavi göreceğini belirtmişti.

MARADONA KİMDİR?
Futbol tarihinin en iyi oyuncuları arasında gösterilen Diego Armando Maradona, 30 Ekim 1960'ta Buenos Aires'da doğdu. Profesyonel futbol kariyeri boyunca Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla ve Newell's Old Boys takımlarında oynadı.

İtalyan kulübü Napoli ile de 2 kez lig şampiyonluğu yaşadı.

Arjantin adına kaptanlık yaptığı 1986 Dünya Kupası'nda zafer kazandı.

Bu turnavadan sonra Altın Top ödülü aldı. Aynı turnuvada çeyrek finalde İngiltere'ye 2 gol atarak 2-1'lik galibiyeti sağladı ve 2 golü de tarihe geçti. Topu 60 metre sürerken 5 oyuncuyu geçerek attığı gol, 2002 yılında FIFA.com tarafından "Yüzyılın Golü" seçildi.

Kasım 2008 tarihinde Arjantin teknik direktörlüğüne getirildi, 15 ay sonra 2010 FIFA Dünya Kupası'nda istifa etti.

Pelé ile beraber FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu ödülü aldı.

Transferde iki kez en yüksek ücret rekorunı kıran futbolcu ünvanına sahip oldu.

Son olarak Arjantin Birinci Futbol Ligi takımlarından Gimnasia'nın teknik direktörlüğünü yapıyordu.

Maradona, Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun ölümü üzerine yaptığı açıklamada "Son derece üzgünüm. O benim için ikinci bir baba gibiydi" demişti.

Bir dönem Küba'da kalarak uyuşturucu bağımlılığına karşı tedavi gören Maradona, Küba'yı ilk defa 1986 yılında Arjantin'in Dünya Kupası'nı kazanmasından sonra ziyaret etmiş ve birçok kez Fidel Castro ile bir araya gelmişti.

Fidel Castro'nun "büyük dost" olarak nitelendirdiği Diego Maradona'nın bir bacağında Castro, bir kolunda da Che Guevara dövmesi bulunuyordu.

Maradona, Fidel Castro için daha önce de "Tanrının yanı sıra, bugün sağ olmamın nedenidir" demişti.

UEFA'DAN SAYGI DURUŞU KARARI
Maradona'nın hayatını kaybetmesi nedeniyle UEFA organizasyonlarında bu hafta oynanacak maçlarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı bildirildi.

UEFA, kararın yanı sıra Başkan Aleksander Ceferin'in taziye mesajını da sosyal medya hesabından paylaştı.

Maradona'nın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirten Ceferin, "Dünya futbolunun en büyük ve ikonik figürlerinden biriydi. Dehası ve karizmasıyla harika bir futbolcuydu. İhtişam ve yeteneğiyle genç ve yaşlı taraftarları heyecanlandıran biri olarak tarihe geçecek" ifadelerini kullandı.

Ceferin'in bu haftaki maçlarda Maradona'nın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması talimatı verdiği kaydedildi.