18 Mayıs 2024 Cumartesi

Arjantin halkı IMF anlaşmasına karşı direnişe devam ediyor

Arjantin'de hükümetin kongreye sunduğu IMF ile 44.5 milyar dolarlık borç ödeme anlaşması, kongrede onaylandı. Arjantin halkı ise IMF anlaşmasını reddetme çağrısı yaparak direnmeye devam ediyor.

Arjantin'de hükümetin IMF ile yapmayı planladığı 44.5 milyar dolarlık borç ödeme anlaşması, Kongre'de onaylandı. Anlaşma IMF'nin onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.

HALK IMF BORCUNUN GERİ ÖDENMESİNİ REDDEDİYOR
Arjantin halkının ise anlaşmaya yönelik itirazları sürüyor. Günlerdir başkent Buenos Aires'te bulunan ve anlaşmaya ilişkin görüşmelerin yapıldığı Ulusal Kongre binası önünde toplanan binlerce kişi, anlaşma koşullarının halka pek çok ekonomik bedeli olacağına dikkat çekiyor. Önceki hükümet döneminde alınan borcun halk yararına kullanılmadığına dikkat çeken binlerce insan, borcun geri ödenmesini reddetme çağrısı yaptı.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, 28 Ocak'ta IMF ile borç ödeme anlaşmasına vardığını açıklamış, yapılan anlaşma kapsamında ödemelerin 2026'da başlayıp, 2034'te biteceğini duyurmuştu.

Nüfusu 46 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Arjantin, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğinde IMF tarihinin açtığı en yüksek krediyi içeren 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını 2018'de imzalamış ve bu kapsamda fondan 44 milyar dolar kaynak kullanmıştı.