20 Nisan 2024 Cumartesi

Anayasa Mahkemesi üyeliğine AKP'li aday seçildi

Meclis Genel Kurulu'nda AYM seçimleri öncesi HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kadın üye gönderilmesi için çağrı yaptı. Oylama sonucu AYM üyeliğine Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar getirildi.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine ilişkin seçimler Meclis'te yapıldı. Meclis Genel Kurulu'nda parti gruplarının önergelerinin görüşülmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) üye seçimi yapıldı.

'ŞEKLİ EŞİTLİK DEĞİL, GERÇEK EŞİTLİK'
AYM'ye kadın üye seçilmesi talebini Meclis'e taşıyan HDP, barolar tarafından yapılan aday olarak belirlenen Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan'ı destekledi. HDP milletvekilleri AYM'ye kadın üye gönderilmesi için Meclis'te seçim sırasında "Şekli eşitlik değil, gerçek eşitlik" dövizleri açtı.

Genel Kurul'da yapılan oylamada Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan ve Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan yarıştı. Oylamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da katıldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "AYM'ye üye seçeceğiz. Tablo nedir peki 12 üyenin 12'si de erkek, iki başkanvekili de erkek, başkan da erkek. Diyarbakır Barosu avukatlarından Zülal Erdoğan Bilal, AYM üyeliği için aday adaylığı başvurusu yaptı. Maalesef ilk üçe giren tek kadın oldu. Önümüze AYM üyesi için üç aday geliyor, biri kadın ikisi erkek" dedi.

'EŞİT TEMSİLİYETİ SAĞLAYANA KADAR YILMAYACAĞIZ'
Bugüne kadar AYM üyeliği yapmış olan 116 emekli ve 15 mevcut üyeden, yani 131 kişiden sadece 5'inin kadın olduğunu hatırlatan Beştaş, "Ülkedeki avukatların yarıya yakını, yargıçların da yüzde 46,26'sı kadın iken bugüne kadar AYM üyeliği yapmış olan kişilerin yalnızca yüzde 3,8'i kadın. En son 1995 yılında bir kadın AYM üyesi olarak atanmış. Bu üye 2015 yılında emekli olmuş ve o tarihten beri AYM üyelerinin tamamı erkeklerden oluşuyor. Yanlış duymadınız. Türkiye nüfusunun yarısı kadın ama yüksek yargıda 1995'ten beri kadın yok. Bu tablonun izahı, kadını, kadın iradesini yok saymaktır. Bu bir utanç tablosudur. Tek bir kadın üyenin dahi bulunmasına tahammül edemeyen zihniyet, ülkede kadın cinayetlerini durduracağına, kadına şiddeti engelleyeceğine dair inanç da, umut da bırakmadı. Ama biz inancı da umudu da büyütmeye kararlıyız. Lakin bilinsin ki, bizler mücadelemize devam edecek, yargıda, siyasette kısacası toplumun her alanında eşit temsiliyeti sağlayana değin de asla yılmayacağız" diye belirtti.

MECLİS'E KADIN ÜYEYE OY VERME ÇAĞRISI
Kadın avukatların ve kadınların "AYM'de kadın temsiliyeti sağlansın" diyerek, Meclis'e çağrısı olduğunu ifade eden Beştaş, "Şekli eşitlik değil, gerçek eşitlik istiyoruz. Yüksek yargıda da eşitlik istiyoruz ve AYM'ye kadın üye seçelim, diyoruz. Yargıdaki cinsiyetçi kalıp ve uygulamaları kırmak için, toplumsal eşitlikten yana tutum alabilmek için yargıdaki erkek egemenliğine dur demek için eşitliğin sağlanması ve kadınların temsili için tüm üyelere sesleniyorum, bu utancı bitirelim. Listeye girebilen tek kadın üyeyi AYM'ye oy verin Türkiye'deki bu utancı sonlandıralım" çağrısında bulundu.

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMADA SEÇİLDİ
Genel Kurul'da oylama öncesi milletvekilleri Habibe Öçal, Murat Çepni, Arzu Erdem, Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Orhan Sümer Tahsis Komisyonuna ad çekme yöntemiyle seçildi. Gizli yapılan oylamaya 419 vekil katıldı. İlk oylamada Zülal Erdoğan 104, Kenan Yaşar 282, Talat Göğebakan 25 oy aldı. Geçerli oy sayısı 411, geçersiz oy 8 oldu.

Yapılan ikinci tur oylamada 418 milletvekili oy kullandı. Seçimde Zülal Erdoğan 107, Kenan Yaşar 284, Talat Göğebakan 21 oy aldı. 

Üçüncü tur oylamada ise Zülal Erdoğan ve Kenan Yaşar yarıştı. AKP'nin çoğunluğuyla AYM üyeliğine AKP eski milletvekili aday adayı ve Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar seçildi.