18 Nisan 2024 Perşembe

Almanya'da metal işçileri uyarı grevlerine hazırlanıyor

Almanya'da metal patronları koronavirüs salgını bahanesiyle işçilere sıfır zam dayatırken, kazanılmış haklarını gasp etmeye çalışıyor. İşçilerin örgütlü olduğu IG Metal Sendikası'nın çağrısıyla işçiler Stuttgart'ta araç konvoyu eylemi yaptı.

Almanya'da metal işçilerinin toplusözleşme süreci devam ederken, koronavirüs salgınını bahane eden metal patronlara işçilere sıfır zam dayatıyor. Patronlar, işçilerin kazanılmış haklarına da göz dikmiş durumda.

İşveren temsilcileri ile IG Metall Sendikasının Stuttgart'ta yaptığı üçüncü tur toplusözleşme görüşmelerinde de anlaşma sağlanamadı. Görüşmenin yapıldığı saatlerde sendika şubesinin çağrısıyla başta Bosch, Porsche, Mercedes işçileri olmak üzere birçok fabrikadan işçi ve sendika temsilcilerinin katılımıyla araç konvoyu düzenlendi.

Öğlen saatlerinde buluşan işçiler, taleplerinin yer aldığı dövizleri araçlarına asarak bir saatlik konvoy eylemi yaptı. Türkiyeli göçmen işçilerin yoğun olarak katıldığı 300 araçlık konvoyun geçişi sırasında inşaat işçileri alkışlarla destek verdi. Bir grup genç de Lilo Hermann Kültür Merkezinin oradaki üst geçide işçilere destek amacıyla pankart astı.

İşçiler daha sonra halk festivallerinin düzenlendiği Bad Cannstatt Wasen alanına gelerek burada miting düzenledi. Genç işçiler eyleme, "Bizsiz bir gelecek olmaz" pankartıyla katıldı.

Metal işçileri, eyaletin birçok noktasında da aynı saatlerde insan zinciri, miting, bildiri dağıtımı eylemleri düzenledi.

'UYARI GREVLERİ KAÇINILMAZ'
Toplusözleşme görüşmelerine katılan IG Metall Baden-Württemberg Başkanı Roman Zitzelberger, "İşverenler bizlere sıfır zam dayatmakta. Güney bölgesi adına bugün yapılan üçüncü tur görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Onlar kumar oynuyor. Biz sorumlu davranarak uyardık. Uyarı grevleri kaçınılmaz. Şimdi onlar düşünsün" açıklamasında bulundu. Metal işçileri 2 Mart'tan itibaren uyarı grevleri yapmaya hazırlanıyor.