18 Nisan 2024 Perşembe

Almanya'da Hanau ve Moria eylemleri

Almanya'nın çeşitli kentlerinde bir araya gelen çok sayıda kişi Hanau katliamında yaşamını yitirenleri andı. Anmada Moria mültecileriyle dayanışmak için bağış toplandı.

Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, 19 Şubat'ta iki nargile bara yapılan ırkçı saldırada Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ile Hamza Kurtovi (Bosnalı), Mercedes Kierpacz (Polonyalı), Kaloyan Velkov (Bulgar), Vili Viorel Pun (Romanyalı), Said Nasser El Hashemi (Afganistanlı) katledildi.

Katliamın 7. ayında Almanya'nın birçok kentinde anma etkinlikleri düzenlendi. Migrantifa, AvEG-Kon'a bağlı Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) ve Young Struggle'ın çağrıları ile gerçekleşen eylemlerde ayrıca Yunanistan Moria kampında çıkan yangın ve sokakta yaşam mücadelesi veren binlerce göçmenin biran önce güvenceye alınması talebi ön plana çıktı.

KÖLN
Köln kentinde AGİF, YS ve ZORA'ın çağrısı ile onlarca kişi bir araya geldi. Hanau katliamında, Solingen'de, Amerika ve Kürdistan'da ırkçılık sonucu katledinlerin isimlerinin okunduğu ve saygı duruşu ile başlayan mitingde Moria kampı için de dayanışma çağrıları yapıldı.

STUTTGART
Migrantifa Stuttgart ve AGİF'ın çağrısı ile bir araya gelen kitle Hanau için adalet istedi. Mitingde ayrıca AGİF adına yapılan konuşmada Moria'daki göçmenlerin biran önce güvenli bölgelere alınarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiği aktarıldı. Eylemden sonra Moria'daki göçmenler için bağış toplandı.

ULM
Ulm'de AGİF'ın çağrısı ile kent merkezine açılan çadır yoğun ilgi gördü. "Faşizme geçit yok" dövizlerinin taşındığı çadır eyleminde bildiriler dağıtıldı.

DUİSBURG
Duisburg'ta Migrantifa'nın çağrısı ile kitlesel bir miting düzenlendi. AGİF ve YS üyelerinin de kitlesel katıldığı mitingde daha önce Moria kampında kalmış bir İranlı göçmen yaşadığı olumsuz tecrübeleri aktardı. Miting sloganlarla ve tiyatral bir gösteri ile son buldu.