26 Nisan 2024 Cuma

Almanya'da 8 Mayıs eylemleri: Antifaşist hazırlığı güçlendirelim

Almanya'nın çok sayıda kentinde düzenlenen etkenlikle Nazi'lerin bozguna uğratılmasının 75. yıl dönümü kutlandı, antifaşist mücadelenin önemie dikkat çekildi.

Nazi Almanya'sının teslim olmak zorunda kaldığı 8 Mayıs 1945'ın 75. yılında Almanya'nın birçok kentinde eylemler gerçekleştirildi. Eylemlerde "antifaşist hazırlığı güçlendirelim" çağrısı yapıldı.

HAMBURG
Hamburg kentinde  AGİF, Young Struggle, MLPD, ATİK'in de içinde bulunduğu 50 kişilik bir grup, Dammtor'da miting düzenledi. Mitingde sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

DUİSBURG
Duisburg'da da antifaşist kurum ve örgütler kent meydanına "Kurtuluş Günü 8 Mayıs" yazılı pankart astılar.

KÖLN
Köln'de Migrantifa NRW miting düzenledi. AGİF, SKB, Zora, YXK ve "Initiative Keupstraße", "Initiative N-Wort stoppen" gibi antifaşist güçler destekledi. AGİF ve YS adına yapılan ortak konuşmada "Faşizmin her türlüsüne karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz. Salgın koşullarından geçsek de Celle, Halle ve Hanau katliamlarını unutturmamak için adalet mücadelesini yükseltmeliyiz" denildi.

MLKP/KKÖ'lüler eylemde ayrıca "Helin, Mustafa ve İbrahim ölümsüzdür" pankartı açtılar.

LEVERKUSEN
Leverkusen'da bulunan Bayer fabrikasında aralarında 70 çocuğun ve esir sovyet askerlerinin de bulunduğu anıt mezar ziyaret edilerek karanfil bırakıldı. Yaklaşık 270 insanın açlık, hastalık ve kölece çalıştırılma sonrasında hayatlarını kaybedip, toplu bir şekilde gömüldüğü Manfort  Mezarlığı, DKP Leverkusen, Hayır İnisiyatifi, Rus-Alman Dostluk Derneği ve aralarında AGİF üyelerinin de bulunduğu bir grup tarafından ziyaret edildi. Yapılan konuşmalarda, Faşizmin bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekilerek, fikir özgürlüğü olarak deklare edilen faşist propagandanın yasaklanması ve faşist hareketin durdurulması gerektiği ifade edildi.

FRANKFURT
Mıgrantifa Frankfurt, Alte Oper meydanında miting düzenledi. Irkçılığa ve faşizme karşı müzik şiir dinletileri ile ve konuşmaların yapıldığı etkinliğe çoğunluğu genç yüzlerce kişi katıldı. Etkinlikte AGİF adına yapılan konuşmada İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'in mücadeleleri selamlandı. Young Struggle adına Ferhat Ünvar için hazırlanan şiir okundu. Migrantifa Frankfurt adına yapılan konuşmada 8 Mayıs'ta faşizmi yenenler selamlandı, Almanya'da gündelik yaşamda antifaşist mücadelenin aciliyeti vurgulandı. Faşizme karşı mücadelede hayatını yitirenlerin yakınlarının mesajları okunduğu eylemde Hanau'da katledilen 9 göçmen ve Celle'de katledilen 15 yaşındaki Arkan Khalaf anıldı.

Hanau katliamında yaşamını yitiren babası Metin Unvar, yaptığı konuşmasında oğlunu unutmayanlara, Hanau katliamında yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışını destekleyenlere ve faşizme karşı mücadele edenlere selamlarını iletti. Irkçılığa ve faşizme karşı bu kadar gencin bir araya gelmesinden mutlu olduğunu ifade etti.

MANNHEİM
Mannheim'da AGİF, SKB ve Young Struggle'ın çağrısı ile miting düzenlendi. Mitinge Migrantifa Rhein-Neckar ve SYKP bileşenleri de katıldı.

Young Struggle adına yapılan konuşmada Hitler Ordusunu yenen Kızıl Ordu selamlandı. Hitler iktidarının yenilgisini 75 yıl geride kalmış olmasına rağmen kazanımların tehlikede olduğunu belirten YS Temsilcisi, Hanau ve Celle katliamlarının en çok antifaşist mücadelenin güncel görevlerine işaret ettiklerini söyledi.

AGİF adına yapılan konuşmada Hitler'in yenilgisinine karşın onun fikirlerinin ve ideolojisinin, faşist dünya görüşünün toplumun tam ortasında yaşamaya devam ettiği belirtildi. Konuşmacı, herkesi faşizme karşı mücadele etmek üzere örgütlenmeye çağırdı.

Etkinliklerin bugün de devam etmesi bekleniyor.