18 Mayıs 2024 Cumartesi

Almanya ve İskoçya'da paneller düzenledi

Almanya ve İskoçya'da Aralık ayında yaşanan katliamların yıldönümü dolayısıyla paneller düzenlendi.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde Aralık ayında yaşanan katliamlara ilişkin panel düzenledi.

ADHK, AGİF ve ATİK'in düzenlediği panele konuşmacı olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Maraş katliamının tanıklarından Müslüm Kaloğlu ve Erhan Aktürk konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşunun ardından devlet katliamlarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

İlk sözü alan katliam tanığı Müslüm Kaloğlu, Türkiye'de sadece hapishanelerde değil, dışarıda halklara yönelik katliamların da yaşandığını söyledi. "Devletin asil görevi bu" diyen Kaloğlu, devletin katiamları, toplumu yıldırma ve sindirme aracı olarak kullandığını belirtti.

Maraş katliamına değinen Kaloğlu, katliamın önceden planlandığını kaydetti, "Devlet katliamın birinci derece sorumlularını aklamakla kalmadı üstüne ödüllendirdi. Örneğin katliamın birinci derece sorumlularından Ökkeş Kenger AKP den milletvekili seçildi. Keza Mehmet Ağar da hiçbir şekilde yargılanmadı" dedi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, işkence ve kötü muamelenin Türkiye'de hiçbir zaman ortadan kalkmadığını belirterek, son dönemde yaşanan örnekleri verdi.

İktidarın OHAL'in kalıcılaştırdığını kaydeden Yoleri, gözaltı sürelerinin uzatıldığını, eskiden hakim ve savcıların verebileceği kararların bugün valiler tarafından verildiğini, sosyal medya paylaşımları nedeniyle insanları tutuklandığını kaydetti. 

Yoleri, sorumluların yargılanması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Erhan Aktürk, dünyanın bir çok ülkesinde halk ayaklanmalarının yaşandığını söyledi. Aktürk, "Bu ayaklanmaların temelinde emperyalistlerin yönetmeme krizi vardır. 2017'de Hamburg'ta yapılan G20 zirvesinden önce siyasi tutuklu sayısı 6 iken, G20'den sonra başı 40 bine yükselmiştir" dedi.

Panelin ikinci böleme katılımcıların soruları ve görüşlerini aktarması ile devam etti. 

İSKOÇYA
İskoçya'da da Maraş katliamının yıldönümü dolayısıyla panel düzenledi.  Pir Sultan Abdal Derneği'nde düzenlenen panel, saygı duruşu ile başladı. Ardından konuşan MLKP temsilcisi, Maraş katliamının yaşandığı dönem ile şu an yaşanan dönemi toplumsal ve politik olarak karşılaştırdı. 

Faşist saldırıların arttığı, yönetememe krizinin derinleştiğini kaydeden MLKP temsilcisi, "Sömürgeci faşist Türk devletinin tarihi katliamlar tarihidir. Maraş, Suruç, Ankara, Sivas, Roboski, hapishane katliamları... Katilamların, emekçi sol güçlerin,Kürt özgürlük hareketinin ve sosyalist mücadelenin ortaklaştığı bir dönemde yaşanması özel bir anlam ifade ediyor" dedi. 

Temsilci, birleşik mücadelenin bugünün en temel ihtiyacı olduğunu altını çizdi. 

Panel, şiir dinletisinin ardından sona erdi.
iOS için Outlook uygulamasını edinin