18 Nisan 2024 Perşembe

Almanya, vatandaşı olan politik tutsak Erdener Demirel için sessiz

Türkiye'deki hapishanelerde koronavirüse yakalanma riski olan hasta tutsaklarının Almanya'ya getirilmesi için girişimlerde bulunmayacağını bildiren Alman hükümeti, sadece "Umarız, bu salgından korunurlar" dedi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya çapında etkili olmasınım ardından Almanya yurt dışında bulunan vatandaşlarını getirmek için harekete geçmişti. Şimdiye kadar 200 binden fazla kişiyi Almanya'ya getirmeyi başaran Berlin yönetimi, Türkiye'deki hapishanelerdeki siyasi hasta tutsakları ise Covid-19 salgınıyla yüz yüze bırakmayı tercih etti.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, geçtiğimiz ay Angela Merkel'in başbakanlığındaki federal hükümete "koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olan vatandaşları kurtarma operasyonunun" Türkiye'deki hasta tutsakları da kapsayıp kapsamayacağını sormuştu. Kronik hastalığı olan MLKP dava tutsağı Erdener Demirel'in durumunu örnek gösteren Akbulut'a yanıtı Dışişleri Bakanlığı adına müsteşar Antje Leenderste verdi.

HÜKÜMETTEN YANIT
ANF'nin haberine göre; 7 Nisan 2020 tarihli kısa yanıtta Merkel hükümeti, 1983 yılındaki Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin imzaladığı anlaşmayı hatırlatarak, başka bir ülkenin vatandaşının ancak yargılandığı ülkenin yargı birimleri tarafından iade kararı verilebileceğini savundu.

Türkiye'deki hapishanelerde bulunan Almanlara elçiliğin ve konsolosluğun danışma hizmeti sunmaya devam edeceği belirtilen yanıtta, "Bu hizmet Covid-19 salgınından dolayı alınan güvenlik ve sağlık tedbirleri çerçevesinde gerçekleşiyor" denildi.

Dışişleri Bakanlığı son olarak, salgının ardından Ankara'daki Alman Büyükelçiliği'nin Türkiye ile temasa geçtiğini ve şu temennide bulunduğunu bildirdi: "Umarız, hasta olan ve salgına yakalanma riski olan Almanlar Covid-19'den korunur."

HASTA TUTSAK DEMİREL
Sol Parti Milletvekili Akbulut'un dikkat çektiği Erdener Demirel, 2006 yılından bu yana MLKP davasından Türkiye'de tutuklu. Demirel'in birçok kronik hastalığı bulunuyor. Yapılan girişimlere rağmen Demirel serbest bırakılmıyor.