19 Mayıs 2024 Pazar

Alexis'in katledilişinin 12. yılında Yunanistan'da eylemler

Yunanistan'ın başkenti Atina'da polis tarafından öldürülen 15 yaşındaki anarşist öğrenci Alexis'in katledilişinin 12. yılında, hükümetin yasaklama kararına rağmen, Atina başta olmak üzere Yunanistan'ın pek çok yerinde eylemler düzenlendi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 6 Aralık 2008'de bir polis tarafından öldürülen 15 yaşındaki anarşist öğrenci Alexandros Grigoropoulos'un (Alexis) katledilişinin yıldönümünde, hükümetin yasaklama kararına rağmen, Atina başta olmak üzere Yunanistan'ın pek çok yerinde eylemler düzenlendi.

Koronavirüs önlemleri gerekçesiyle eylemler yasaklanırken, Atina'da eylem nedeniyle şehir merkezindeki metro istasyonları kapatıldı, Exarchia bölgesi başta olmak üzere bütün şehir polis ablukasına alındı. Exarcheia'da Alexis vurulduğu yerde yapılan anıtın çevresi anma öncesinde polisler tarafından kapatıldı.

Polis ablukasına rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda kişi Exarchia'daki anıtın çevresinde toplandı. Alexis'in anıtına çiçek bırakmak ve anma yapmak isteyenlere polis birçok kez saldırdı. Eylemlerde en az 150 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Atina'nın yanı sıra Yunanistan'ın Patras, Hanya ve Selanik gibi bir çok şehrinde Alexis için eylemler gerçekleştirildi.

NE OLMUŞTU?
Alexandros Grigoropoulos 6 Aralık 2008'de arkadaşı Nikos Romanos ile Atina'nın Exarcheia bölgesinde otururken yanlarına gelen polislerden birinin ateş etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Alexis'in 15 yaşında katledilişinden sonra Atina başta olmak üzere Yunanistan'ın birçok şehrinde iki hafta süren eylemler gerçekleşmişti.

Alexis'i öldüren polis Epaminondas Korkoneas cinayetten hüküm giymiş ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak daha sonra çıkan bir kanuna dayanarak 2019'da serbest bırakıldı.