18 Nisan 2024 Perşembe

'Albayrak ve Şahin serbest bırakılsın'

Yunanistan'da iki mülteci avukata yardım ettikleri için tutuklanan Albayrak ve Şahin için Almanya, İsviçre, Belçika, Hollanda'da eylemler yapıldı.

Yunanistan'ın mültecilerle dayanışmayı suç sayan uygulamalarına Avrupa'nın birçok ülkesinde tepki gösterildi. İki mülteci avukata yardım ettikleri için tutuklanan Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in serbest bırakılması istendi.

ALMANYA
Almanya'nın Frankfurt kentinde, AGİF ve Young Struggle'ın çağrısıyla Yunan konsolosluğu önünde basın açıklaması yapıldı.

AvEG-Kon Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, konsolosluk önünde yaptığı konuşmada, Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in mülteci arkadaşlarının yardımına gitmelerinin meşruluğuna dikkat çekti. Duman, "İnsanların yaşam koşullarını ortadan kaldıran, ekonomik ve siyasi baskı rejimlerini destekleyen ve milyonlarca insanı göçe zorlayan emperyalist kapitalist düzen meşru değildir" dedi. 

Duman, konuşmasının devamında, son dönemlerde göçmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarla gündeme gelen Yunanistan devletinin mülteci düşmanı tutumunu teşhir etti, "Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in yaptıkları insanidir, doğrudur ve savunulması gerekir" diye konuştu.

Duman, AvEG-Kon'un yayınladığı bildiriyi okuyarak, Avrupa'da faaliyet yürüten tüm parti ve örgütlere, Yunanistan devletini protesto etme çağrısı yaptı.

Eyleme ATiK, Yeni kadın ve Dritte Reie de destek verdi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde de Şengal'e dönük saldırıları kınamak için yapılan eylemde, Yunanistan'da tutuklanan Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in hukuksuz bir şekilde işkence yapılarak gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları protesto edildi.

BELÇİKA
Belçika Brüksel'de de Brüksel Halkevi aktivistleri, Yunanistan Konsolosluğu'na dosya verdi. Ayrıca, Yunanistan Birleşik Sol grubun Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Konstantinos Arvanitis, Stelios Kouloglou, Elena Kountoura, Dimitrios Papadimoulis, Nikos Androulakis ve Belçika'daki demokratik kitle örgütleri ve Af örgütüne dosyalar gönderildi.

HOLLANDA
Hollanda'nın Den Haag kentinde de Vardiya Enternasyonal Kültür Sanat Vakfı (VEKSAV) üyeleri, Şahin ve Albayrak için eylem yapıldı. Yunanistan Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen açıklamada, "Ülkelerinde verdikleri özgürlük ve demokrasi mücadelesi sebebiyle faşist Türkiye tarafından ağır hapis cezalarına çarptırılan ve Yunanistan'a iltica talebinde bulunan Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in, mültecilerle dayanışma gösterdiği için 'insan kaçakçılığı' gibi asılsız bir suçlamayla tutuklanması; Yunanistan'ın mülteci düşmanı politikalarını gözler önüne sermektedir. Darp, çıplak arama işkencesi yaptığınız, özel eşyalarına el koyup tecrit uyguladığınız yoldaşlarımız derhal serbest bırakılsın" denildi. Hukuksuz bir biçimde tutuklanan Şahin ve Albayrak'ın fotoğraflarının taşındığı açıklamada, "Mültecilerle dayanışmak suç değildir." , "Hüseyin ve Alican'a özgürlük", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı. 

Büyükelçilik ile görüşme talebine yanıt alamayan VEKSAV üyeleri, konuyla ilgili dilekçelerini ileterek eylemlerini sona erdirdi.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da da Yunanistan Konsoloslu önünde açıklama yapıldı.

Eylemde, Yunanistan'da tutuklanan politik mülteciler Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in bir an önce serbest bırakılması istenendi. Açıklamanın ardından Konsolosluk yetkililerine, Albayrak ve Şahin için hazırlanan dosya verildi.