6 Mayıs 2024 Pazartesi

Aksa Tugayları lideri İsrail hapishanesinde yaşamını yitirdi

Siyonist İsrail askerleriyle girdiği çatışmada felçli kalan ve buna rağmen tutsak edilen yaşanan Aksa Şehitleri Tugayları liderlerinden Halid eş-Şaviş, tutsak edildiği Nafha Hapishanesinde yaşamını yitirdi. 7 Ekim'den bu yana İsrail hapishanelerinde 9 Filistinli tutsak yaşamını yitirdi.

Fetih hareketinin askeri kanadı olan Aksa Şehitleri Tugayları liderlerinden Filistinli tutuklu Halid eş-Şaviş, İsrail hapishanesinde hayatını kaybetti. Nafha Hapishanesinde tutsak edilen eş-Şaviş'in siyonist İsrail askerleriyle 2001 yılında girdiği bir çatışmada felçli kaldığı, 2007 yılında tutuklanarak 11 kez müebbet hapis cezası verildiği öğrenildi.

'Tıbbi bilgilerin gizliliği' bahanesiyle Eş-Şaviş'in ölüm nedeni açıklanmadı.

Filistinli Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyeti, Halid eş-Şaviş'in ölümünden Cezaevleri İdaresi'ni sorumlu tuttu, 7 Ekim'den bu yana İsrail işgal hapishanelerinde 9 Filistin tutsağın şehit düştüğünü duyurdu.

Siyonist İsrail rejiminin hapishanelerinde Filistinli tutsaklara yönelik baskı ve işkenceler 7 Ekim'den sonra daha da arttırıldı. 7 Ekim sonrası, tutsakların dışarıyla iletişimi engelleniyor, internet ve televizyonları kesiliyor, işkence saldırılarına maruz kalıyorlar.

1971 yılında işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tubas vilayetindeki el-Faria Kampı'nda dünyaya gelen Halid eş-Şaviş, Yaser Arafat tarafından 'efsanevi general' olarak adlandırılmıştı.

Eş-Şaviş, 1993 yılında tutuklanıp 1996 yılında serbest bırakılmıştı. Güç 17 birimine katılan eş-Şaviş, 2001 yılında İsrail askerleriyle yaşanan bir çatışmada isabet eden kurşunlar nedeniyle felç kalmıştı. Felçli olmasına rağmen 6 yıl sonra 28 Mayıs 2007'de tutsak edildi, 11 defa müebbet hapis verildi. 

El Fetih ve Hamas Halid eş-Şaviş'in şehit düşmesinin ardından yas ilan etti.