19 Nisan 2024 Cuma

Ağır suçlara karışan 400 Taliban üyesi serbest bırakılacak

Afganistan'da Büyük Halk Meclisi (Loya Cirga), büyük suçlara karışan 400 Taliban üyesi mahkumun serbest bırakılmasına onay verdi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 7 Ağustos'ta başlayan ve üç gün süren Büyük Halk Meclisi (Loya Cirga) toplantısında, ağır suçlara karışan 400 Taliban üyesi mahkumun serbest bırakılmasına onay verdi.

Loya Cirga toplantısına Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, parti liderleri, bakanlar, milletvekilleri, Kabil'deki yabancı ülkelerin temsilcileri ve ülke genelinden tüm kesimleri temsilen 3 binin üzerinde davetli katıldı. 

CUMHURBAŞKANI GANİ: MÜZAKERELER İÇİN ENGEL KALMADI
Toplantının kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 400 kişinin en kısa sürede serbest kalacağını söyleyerek, böylece 29 Şubat'ta ABD ile Taliban arasında imzalanan barış anlaşması metninde belirtilen 5 bin mahkumun serbest bırakılma sürecinin tamamlanacağını belirtti. Gani, artık Taliban için Afganlar arası müzakerelerin başlamasının önünde hiçbir engel kalmadığını kaydetti.

Loya Cirga üyelerinin isteği üzerine Taliban'ın ateşkes yapmasını istediklerini dile getiren Gani, bundan sonraki sürecin Taliban'ın vereceğe karara bağlı olduğunu vurguladı. Gani, "Ayrıca Loya Cirga üyelerinin isteği üzerine görev ihlali nedeniyle şu an hapiste bulunan tüm güvenlik güçleri de serbest bırakılacak" dedi.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ BAŞLAYACAK
Toplantı sonunda açıklama yapan meclis üyesi Atefa Tayeb, "Barış görüşmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, kan dökülmesine son vermek ve halkın iyiliği için Cirga, Taliban tarafından serbest bırakılması istenen 400 mahkumun tahliyesine karar verdi" dedi.

Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah da, "Barış görüşmelerine başlamak üzereyiz" ifadelerini kullandı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin kararı "iyi bir adım, olumlu bir adım" olarak değerlendirirken görüşmelerin tahliyeden sonraki hafta içinde başlayabileceğini duyurdu.

SERBEST KALACAKLAR ARASINDA İDAM MAHKUMLARI DA VAR
Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) ulaştığı listeye göre söz konusu kişilerin 150'sini idam hükümlüleri oluşturuyor. Listede ayrıca "problemli" oldukları gerekçesiyle bir çeşit "kara listede" bulunan 44 kişi ve 2018'de Kabil'deki Intercontinental Oteli'ne yapılan kanlı saldırıya katılmakla suçlanan 5 kişi de bulunuyor.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasına göre 5 bin Taliban mahkumuna karşılık 1000 güvenlik görevlisinin serbest bırakılması gerekiyor.