18 Nisan 2024 Perşembe

Afganistanlı kadınlardan BM'ye çağrı

Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Kabil'de gerçekleşen bombalı saldırının ardından yazılı açıklama yaptı, "Taliban intihar saldırıları ve patlamaların ve ayrımcılığın birinci derecede sorumlusu, kaynağı ve öncüsüdür" dedi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Şii Müslümanların yaşadığı bölgede dün yaşanan bombalı saldırının telegram kanalı üzerinden DAİŞ tarafından üstlenilmesinin ardından Afganistanlı kadınlar açıklama yaptı.

8 kişinin yaşamını yitirdiği 22 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, intihar saldırıları, patlamalar ve ayrımcılığın birinci derecede sorumlusunun Taliban olduğunu vurguladı.

Hazaralar ve kadınlar başta olmak üzere Afganistan'da insanların özgür olmadığı vurgulanan açıklamada, Birleşmiş Milletlere (BM) işlenen suçlar, cinayetler, soykırım, etnik temizlik ve cinsiyet ayrımcılığına yönelik sessizliğini bozma çağrısında bulunuldu. Kadınlar açıklamalarında, "İşlenen bu suçlar karşısında susmak suç ortaklığıdır. Afganistan terörün yuvası haline gelmişken bu zulme sessiz kalmak insan haklarına ihanettir" dedi.

Kadınlar, açıklamanın sonunda şu ifadeleri kullandı: "Eylemlerimize devam ediyoruz. Biz ölümsüz bir nesiliz. Biz ölmeyeceğiz. Eylemci kadınlar çoğalacak!"

NE OLMUŞTU?
Açıklamayı Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi olarak imzalayan grubun pek çok üyesi geçen bir sene içerisinde Taliban tarafından kaçırıldı, gözaltında işkence gördü, ailelerinin tapuları karşılığında aylar sonra serbest bırakıldı ve ülkeyi terketmek zorunda kaldı. Bir kısmı hala Afganistan'da bulunan kadınlar, eylemlerine devam ediyor.