20 Mayıs 2024 Pazartesi

ACTIT: Haklarımızı korumak için 5 Ekim'de greve

ACTIT, Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlere 5 Ekim'de Macron hükümetine karşı yapılacak greve katılım çağrısı yaptı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT), Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçileri, kadınları ve gençleri 5 Ekim'de Fransa'da gerçekleşecek grev ve eylemlere katılmaya çağırdı.

Yazılı açıklama yapan ACTIT, "Fransa'da 5 Ekim'de kamu ve özel sektördeki tüm işçiler, gençler ve emekliler grevde olacak. Macron hükümeti ve işverenler sağlık krizini kullanarak toplumsal kazanımlara, işçi haklarına, bireysel ve toplu özgürlüklere saldırarak eşitsizliğe neden olarak, sosyal hakların tırpanlanmasını sağlıyorlar" dedi.

Hükümetin kamu sağlığı konusundaki yıkım politikaları, hastane ve kamu hizmetlerindeki ihmalkarlıklarının sonuçları işçi ve emekçilere ödettirilmeye çalışıldığınıa dikkat çekilen açıklamada, "İşçi ve emekçilerin yeni iş yasasına karşı mücadeleleri son bir kaç yılda Covid-19 pandemisine rağmen değişik biçimlerde devam etti. Değişik kesimlerin haklı talepleri ile sıklıkla sokak mücadelelerini terk etmeyişleri, hükümetin polis yasalarına başvurmasının nedeni olarak gösterildi. Passe Sanitaire uygulaması ile bir fişleme yöntemi geliştiren devlet, insanların yaşamlarını kontrol altına almaya, bu bahane ile denetim mekanizması kurmaya çalışıyor. İş yasası ile işçilerin haklarının çiğnenmesinin sürdürülmesini mümkün kılan yeni bir yasal araç olarak kullanılan sağlık pasaportuna karşı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz" diye kaydedildi.

Sosyal güvencesizliğin ve hak gasplarının sona erdirilmesi, asgari ücretin, emeklilik maaşının ve öğrenci burslarının arttırılması talebi uzunca bir zamandır işçi ve emekçilerin mücadele konusu olduğu hatırlatılan açıklamada, "Gerek Passe Sanitaire uygulaması, gerekse de polis yasasına karşı mücadeleler biz göçmen emekçilerinde mücadele konusudur. Yerli işçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin mücadelelerini kendi taleplerimizle büyütmeli, ortaya çıkan bu güçlü hareket içerisinde yerimizi almalıyız. Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçileri, kadınları ve gençleri 5 Ekim'de gerçekleşecek greve ve gösterilere katılmaya çağırıyoruz" diye belirtildi.