25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'nin batı yakasındaki orman yangınlarında 34 kişi hayatını kaybetti

ABD'nin batı yakasındaki eyaletlerde son bir ayda en az 34 kişinin ölümüne sebep olan orman yangınlarının, gelecek günlerde sıcaklığın artması ile büyümeye devam edeceği belirtildi.

ABD'nin batı yakasındaki eyaletlerde son bir ayda en az 34 kişinin ölümüne sebep olan orman yangınlarının, gelecek günlerde sıcaklığın artması ile büyümeye devam edeceği bildirildi.

California Valisi Gavin Newsom, basın açıklamasında, son bir ayda en az 25 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan büyük orman yangınlarının iklim değişikliğinin gerçekliğini gösterdiğini vurguladı.

Newsom, son sıcaklıkların bölgede 136 milyon ağacın çıra gibi kurumasına sebep olduğunu, kuru rüzgarın da etkisi ile çıkan yangınların, ülkenin batı kıyısında 19 bin kilometrekareden fazla ormanı yok ettiğini vurguladı.

ABD'nin batı yakasında, yangınlardan en çok etkilenen bir diğer eyalet olan Oregon'da çıkan 29 ayrı yangında 8 kişi hayatını kaybederken, kayıp ihbarı yapılan 16 kişinin arama kurtama çalışmaları devam ediyor.

Orman yangınlarının etkili olduğu diğer bir eyalet olan Washington'da, son haftalarda 2 bin 500 kilometrekareden fazla alanın yandığı, yangın bölgelerinin üzerinde kalın bir duman örtüsünün oluştuğu belirtildi.

Şu ana kadar bir kişinin hayatını kaybettiği eyalette, Omak bölgesinde 200 bina küle dönerken, Vali Jay Inslee, Washington'un merkezinde 321 kilometrelik elektrik hattının zarar gördüğünü ve birkaç yüz elektrik şebekesinin de yandığını kaydetti.

Ayrıca, Washington eyaleti semalarında oluşan kalın duman tabakası, Alaska Havayolları'nın bazı uçuşlarını askıya almasına neden oldu.