1 Mayıs 2024 Çarşamba

ABD'de polis bir siyahiyi daha katletti, emniyet müdürü istifa etti

ABD'nin Atlanta kentinde Rayshard Brooks adlı siyahın polis tarafından vurularak katledilmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor. Emniyet Müdürü Erika Shields tepkiler üzerine istifa etti.

ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da Rayshard Brooks adlı siyahın cuma günü (12 Haziran) polisler tarafından vurularak katledilmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor. Atlanta Emniyet Müdürü Erika Shields tepkiler üzerine istifa etti.

Shields'in istifasını kamuoyuna Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms duyurdu. Bottoms, istifa kararını Shields'in kişisel kararı olduğunu söyledi.

Brooks'ın katledilmesi sonrası Atlanta'da kitlesel eylemler düzenlendi. Rayshard Brooks'un adının yer aldığı dövizler taşıyan Atlantalılar, "Black lives matter" (Siyah yaşamlar değerlidir) sloganını dile getirdi.

Akşam saatlerinde şehirdeki çevre yolunu kapatan Atlantalılara polis müdahale etti. Daha sonra olayın yaşandığı Wendy's'e ait restoranın önünde ateşler yakılarak Brooks'un ölümü protesto edildi. Kısa bir süre sonra restoran ateşe verildi.

Eylemlerde polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Öte yandan ABD'nin birçok kentinde halen 25 Mayıs'ta polis tarafından boğularak öldürülen siyah George Floyd için eylemler düzenleniyor.

Atlanta'daki olayın Floyd'un öldürülmesinin üzerinden henüz iki hafta geçmişken yaşanması, eylemlerde etkili oldu.

RAYSHARD BROOKS'UN ÖLÜMÜ
Cuma akşamı fast food zinciri Wendy's'e ait restorana giden 27 yaşındaki Rayshard Brooks, "arabaya servis" için aracında sırada beklerken uyuya kaldı. Daha sonra onu uyandıran polis ile aralarında tartışma yaşandı. Bir polisin elektroşok tabancasını alıp kaçan Brooks, polisler tarafından ateş edilerek katledildi.

Atlanta Emniyet Müdürlüğü, Brooks'un alkol testini geçemediğini ve bunun üzerine kendisini gözaltına almak isteyen polislere direndiğini savundu.

Bir görgü tanığının çektiği videoda, Brooks'un iki polisle tartıştığı, bir polisin elektroşok tabancasını aldığı ve koşarak kaçmaya başladığı, diğer polisin aynı tip tabancayla ona ateş açtığı görülüyor. Polisler ve Brooks görünmezken ise silah sesleri duyuluyor ve ardından Brooks yerde yatarkenki görüntüsü kameraya yansıyor.

Video, Brooks'un ölümünü soruşturan Georgia Eyaleti Soruşturma Bürosu tarafından inceleniyor.

Brooks kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetttiği, tartıştığı polislerden birinin de yaralandığı aktarıldı.