19 Nisan 2024 Cuma

ABD'de ırkçılık ve polis şiddetine karşı eylemler sürüyor

ABD'deki ırkçılık karşıtı protestolarda federal polislerin kullanılmasıyla artan gerilim yoğunlaştı. Oakland kentinde mahkeme binası ateşe verildi, polis merkezi tahrip edildi.

Siyahi ABD'li George Floyd'un öldürülmesiyle başlayan ırkçılık ve polis şidetine karşı eylemler sürüyor. Eylemlerde federal polislerin kullanılmasıyla başlayan gerilim bir hayli yükseldi. Oakland kentindeki eylemde bir grup mahkeme binasını ateşe verdi, bir polis merkezini tahrip etti.

Oakland'daki eyleme saldıran polise kitle havai fişeklerle karşılık verdi. Mahkeme binasındaki yangın kısa süre sonra söndürüldü.

Ülke çapındaki eylemlerde şiddeti artıran, Trump'ın eylemlerin iki aydır devam ettiği Portland'e federal polisleri göndermesi ve federallerin sert müdahalesi oldu.

İki aydır polis şiddeti karşıtı protestoların sürdüğü Portland'e gönderilen federal polislerin eylemcilere saldırması da dün gece New York'tan Los Angeles'a kadar birçok kentte protesto edilmişti.

Seattle'da eylemciler camları kırıp, bazı yerleri ateşe verirken, Austin'de ise protesto sırasında bir kişi açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Seattle'da eylemciler ve polisler arasında yaralananlar olmuş, 45 kişi gözaltına alınmıştı.

Los Angeles'ta da eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşanmış, polisin saldırısına eylemciler su şişeleri fırlatarak ve binaların camlarını kırarak karşılık vermişti.