24 Nisan 2024 Çarşamba

ABD'de ırkçı cinayete tepki: Her an resmen avlanıyoruz

ABD'nin Georgia eyaletinde 2 ay önce 25 yaşındaki Ahmaud Arbery, ırkçı bir silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Polis, itriaflarına rağmen ırkıç baba-oğulu tutuklamadı. Yeni görüntülerin ortaya çıkmasından sonra ırkçı cinayete tepki gösteren NBA oyuncusu, "Her an resmen avlanıyoruz" tepkisinde bulundu.

ABD'nin Georgia eyaletinde 25 yaşındaki bir siyahi gencin 2 ay önce ırkçı bir saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Avukatlar geçtiğimiz salı günü iki beyaz adamın kamyonetle genci takip ettiğini ve ardından vurduğunu gösteren görüntüleri yayınladı. Katillerin tutuklanmamasına büyük tepki oluştu.

Ahmaud Arbery, 23 Şubat tarihinde Georgia eyaletinde bulunan Brunswick kasabasında öldürülmüştü. Arbery'in ailesinin avukatları, gencin bir mahallede silahsız bir şekilde koşu yaptığı sırada kendisini iki beyaz adamın kamyonetle takip ettiği ve ardından vurduğuna ilişkin görüntüleri paylaştı.

Associated Press'in aktardığı polis kayıtlarına göre, 64 yaşındaki Gregory McMichael ve 34 yaşındaki oğlu Travis Michael, Arbery'i mahallelerinde koşu yaptığı sırada takip edip öldürdüklerini itiraf etti. Ancak, olayın ardından 2 ay geçmesine karşın bu kişilerin henüz tutuklanmadığı belirtildi.

Salı günü avukatlar tarafından paylaşılan görüntüler, sosyal medyada büyük tepkiye neden oldu. Georgia eyaletinde büyük bir kalabalık, cinayeti protesto etmek amacıyla Arbery'in öldürüldüğü mahalleye yürüdü.

NBA OYUNCUSU: HER AN RESMEN AVLANIYORUZ
NBA yıldızı LeBron James de, çarşamba günü olaya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. James, "Evimizden çıktığımız her gün/her an resmen avlanıyoruz! Bir koşuya bile gidemeyecek miyiz? Şaka mı yapıyorsunuz?! Üzgünüm Ahmaud (Cennette huzur bul). Ailene dualarımı ve iyi dileklerimi sunuyorum!" dedi.

YASAL İŞLEM HALA BAŞLATILMADI
Bölge savcısı Thomas Durden, salı günü yaptığı açıklamada, McMichael'lara yönelik yasal işlem başlatılmasına tahkikat kurulunun karar vermesini istediğini belirtti.

Buna göre, Georgia'da Covid-19 nedeniyle mahkemelerin 12 Haziran'a kadar kapalı olması nedeniyle McMichael'lara yönelik yasal sürecin başlaması birkaç hafta daha sürebilir.

Durden, McMichael'ların neden tutuklanmadığına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

KATİLLERİN YEREL POLİSLE İLİŞKİLERİ VAR
Arbery'in annesi Wanda Cooper'ın avukatı Lee Merritt, FirstCoast News'a yaptığı açıklamada McMichael'ların cinayeti meşrulaştırmak için "vatandaşlık tutuklaması" talep ettiğini kaydetti.

Merritt, "Hem Travis hem Gregory'in suç işlediklerini düşündüğünü sanmıyorum. Bu adamlar, yasa dışı kanun infazcısı, bir çete, gün ortasında modern linç uyguladılar" diye konuştu.

Polis kayıtlarına göre, Gregory McMichael, verdiği ifadede, Arbery'i, mahallede hırsızlıkla suçlanan biri hakkında yapılan tarife uyduğu için takip ettiklerini söyledi. Gregory, ifadesinde, Arbery'in oğluna saldırdığı için silahıyla araçtan çıktığını iddia etti.

FirstCoast News, Gregory McMichael'ın yerel polis teşkilatıyla ilişkisi olduğunu, birkaç yıl Brunswick Polis Merkezi'nde çalıştığını, daha sonra bölge savcılığı ofisinde soruşturmacı görevi yürüttüğünü bildirdi.