23 Nisan 2024 Salı

ABD'de başkanlık seçimi: Bernie Sanders yarıştan çekildi

ABD'de Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi için Demokrat Parti'den aday adayı olan ve kendisini 'demokratik sosyalist' olarak tanımlayan Bernie Sanders seçimden çekildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri içim Demokrat Parti'nin iddialı aday adaylarından Bernie Sanders yarıştan çekilme kararı aldı. 78 yaşındaki Sanders'ın çekilmesi ardından Demokrat Parti'nin Başkan Trump'a rakip olarak çıkaracağı başkan adayının eski başkan yardımcısı Joe Biden olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kendisini 'demokratik sosyalist' olarak tanımlayan Sanders, Mart başına kadar Demokrat Parti'li seçmenin açık ara tercihiydi.

Ancak Demokrat Parti içinde Sanders'ı 'fazla solda' bulan ve bu nedenle Trump'ı yenmeye yetecek oyu alamayacağını düşünen kesimler, Şubat sonundan itibaren ağırlıklarını Biden'dan yana koymaya başladı. Vermont senatörü Sanders, Mart ayında yapılan ara seçimlerde, Başkan adaylığını kesinleştirmek için gereken delege sayısı bakımından 77 yaşındaki Biden'ın hayli gerisine düşmüştü. 

Sanders, Demokrat Parti'nin 2016 yılındaki ön seçimlerine da katılmış ve başkan adayı seçilecek Hillary Clinton'ı en çok zorlayan aday adayı olmuştu.