3 Mayıs 2024 Cuma

ABD üniversitelerinde Filistin'le dayanışma eylemleri yayılıyor

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi öğrencilerinin Gazze için başlattığı oturma eylemi diğer üniversitelere de yayıldı. Onlarca üniversitede binlerce öğrenci İsrail'le ilişkilerin kesilmesi talebiyle protestolar ve kampüs işgalleri düzenliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üniversite öğrencilerinin siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarına karşı eylemleri yayılıyor.

Geçen hafta New York'taki Columbia Üniversitesi'nde yüzlerce öğrenci kampüste çadır kurarak işgal eylemi başlatmış ve 100'ü aşkın öğrenci polis saldırısıyla gözaltına alınmıştı. Öğrenciler, polis saldırısına rağmen eylemlerinde ısrar etmiş ve eylemler sonucu üniversite yönetimi dersler için online sisteme geçmek zorunda kalmıştı.

Columbia Üniversitesi'nde başlayan eylemler New York ve Yale üniversitelerine de yayıldı.

Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi kampüsünde polis, kampüste üniversitenin İsrail'e silah üreticileriyle bağlarını kesmesi için eylem düzenleyen öğrencilere saldırarak en az 47 öğrenciyi gözaltına aldı.

Üniversite yönetimlerinin öğrenciler hakkında disiplin soruşturmaları başlattığı ve bazı öğrencilerin uzaklaştırıldığı da öğrenildi. Sosyal medyada yer alan videolarda polisin öğrencilerin kurduğu kamplardaki çadırları söktüğü görüldü. Polisler öğrencileri de darp etti.

New York Üniversitesi, Emerson College, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Tufts Üniversitesi gibi üniversitelerde de benzer gösteriler düzenlendi.

Öğrenciler pazartesi günü Maryland Üniversitesi kampüsünde de kamp kurdu. Michigan Üniversitesinde öğrenciler kampüsün ortasındaki açık alanı işgal ederek protesto kampı oluşturdu. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesinde öğrenciler kampüsün merkezindeki bir binanın merdivenlerinde kamp kurdu. Kuzey Kaliforniya'daki Cal Poly Humboldt'taki öğrenciler de Siemens binasını işgal etti ve polisle karşı karşıya geldi. New York'taki The New School'daki protestolar da pazartesi gününe kadar devam etti.

Columbia Üniversitesi kampüsünde pazartesi günü öğleden sonra yüzlerce profesör, öğrencilere yönelik baskıları protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenledi. Akademisyenler, uzakta bulunan öğretim ofislerinden çıkıp protesto kampının önündeki çimenlik alanda toplandılar ve ellerinde "Öğrencilerimizden elinizi çekin" yazılı pankartlar taşıdılar.