29 Mart 2024 Cuma

ABD seçimlerine rekor erken katılım oranı

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak seçimlere bir hafta kala erken oy kullanma oranı tarihin en yüksek oranlarına ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) seçimlere sekiz gün kala adaylar kampanya çalışmaları son hız sürüyor.

Trump'ın seçimden önceki 48 saat içinde 11 miting yapması bekleniyor. Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden da yarışın çekişmeli geçmesinin beklendiği altı eyaleti ziyaret edecek.

60 MİLYONU GEÇTİ
Seçimlere az zaman kala erken oy verme uygulaması kapsamında 2016 yılındaki seçimlere kıyasla çok daha fazla kişi oyunu seçimden önce kullandı.

Florida Üniversitesi'nin ABD Seçimleri Projesi verilerine göre Florida, Teksas ve başka eyaletlerde de erken oy verme merkezlerinin açılmasının ardından milyonlarca kişinin kullandığı oylar ve ülke genelinde posta yoluyla kullanılan oyların toplam sayısı 60 milyonu geçti.

Erken oylama ilk başladığında kullanılan oylarda Demokratlar sayıca üstün olsa da, Cumhuriyetçiler'in de açığı kapatmaya başladığı belirtiliyor. Cumhuriyetçiler'in de erken oy verme uygulaması kapsamında sandığa gitmeye başladıkları görülüyor.

Associated Press haber ajansının verilerine göre 15 Ekim'e kadar kullanılan oyların yüzde 51'i Demokrat Parti seçmenine, yüzde 25'i ise Cumhuriyetçi Parti'ye aitti.

25 Ekim'e gelindiğinde ise Demokratlar, kullanılan oyun oranında yüzde 51 ile hala önde. Cumhuriyetçi seçmenlerin kullanılan oy sayısındaki payı ise yüzde 31.

'PAS KUŞAĞI' ETKİSİ
Siyasi partilerin seçim kampanyaları seçim gününe az zaman kala, seçmenlerini erken oy vermeye teşvik ediyor.

Amerika'nın Sesi'ne göre bu sayede kampanya kaynaklarını, oy vermeyi planlamayan kayıtlı seçmenlerini, sandığa çekmek için kullanmayı planlıyorlar.

Trump'ın seçim kampanyası ekibi de seçmenlerini erken oy vermeye çağırsa da şimdiye kadar bu çağrının başarısının sınırlı kaldığı belirtiliyor.

İki parti seçmeninin oy verme davranışında görülen bu farklılık, Rust Belt (Pas Kuşağı) olarak adlandırılan ve ABD'nin eski ve ağır sanayilerini barındıran kuzey bölgesindeki eyaletlerde oylar en son sayıldığı için bazı Demokratlar'ın, Trump'ın erken zafer ilan edebileceğinden endişelenmesine yol açtı.

Arizona, Florida ve Kuzey Carolina gibi yarışın çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerde ise oyların hızlı sayıldığı belirtiliyor.