26 Nisan 2024 Cuma

ABD Şam'a heyet gönderdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'de rehin tutulan Amerikanlıların serbest bırakılması için Şam yönetimiyle temas kurduğu öne sürüldü. İddiaya göre, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Şam'a gitti, Trump da bizzat Esad'a mektup yazdı. Suriye yönetiminin ABD'ye, "Önce askerlerinizi çekin" şartını koştuğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel'in, Suriye'de rehin tutulduğu iddia edilen iki Amerikalının serbest bırakılması için Şam'ı ziyaret ettiği öne sürüldü. Wall Street Journal gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, 10 yıldan uzun süredir Suriye ile ABD hükümeti arasındaki ilk temas bu yılın başında kuruldu ve Patel, Şam'a ziyaret gerçekleştirdi. Patel, Şam ziyareti esnasında, Suriye'de rehin bulunduğuna inanılan iki ABD vatandaşının serbest bırakılması için "gizli görüşmeler" yaptı ancak görüştüğü kişilerle ilgili detaylı bilgi paylaşılmadı.

Ziyarette 2012'de Suriye'de ortadan kaybolan ABD'li Gazeteci Austin Tice ve 2017'de Suriye'de kontrol noktalarından birinde durdurulduktan sonra bir daha haber alınamayan Suriyeli ABD'li Terapist Macid Kamalmaz'ın serbest bırakılması için çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan, bu iki kişinin dışında en az 4 ABD'linin daha Suriye'de tutulduğu öne sürülüyor.

TRUMP'TAN ESAD'A MEKTUP
Habere göre, Amerikalı yetkililer, Suriye'de 2012 yılında kaybolan Gazeteci Austin Tice ve 2017'de Suriye hükümetinin bir kontrol noktasında durdurulduktan sonra haber alınamayan Suriyeli-Amerikalı terapist Mecid Kamalmaz'ın serberst bırakılacağı bir anlaşma yapmaya çalıştı. Trump'ın mart ayında Esad'a bir mektup yazarak, Tice hakkında doğrudan diyalog önerisinde bulunduğu da belirtildi.

ŞAM, ÇEKİLME TALEP ETTİ
Haberde, görüşmelerde ilerleme kaydedilmediği zira Şam yönetiminin, böyle bir anlaşma karşılığında ABD'nin ülkeden tamamen çekilmesini tekrar tekrar talep ettiği aktarıldı.

Habere göre, Lübnan Güvenlik Şefi Abbas Ibrahim ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien arasında, Suriye'deki Amerikalı rehineler hakkında geçtiğimiz hafta bir görüşme de yapıldı. Suriye'de en az dört Amerikan vatandaşının rehin tutulduğu sanılıyor.