4 Mayıs 2024 Cumartesi

ABD-İsrail ve İran arasında gerilim artıyor

Siyonist İsrail'in Filistin halkına dönük saldırıları sürerken bölgede siyonist İsrail-ABD İran'a bağlı askeri güçler arasında da saldırılar devam ediyor.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına dönük soykırım saldırıları sürüyor. Irak'ta bulunan İran'ın desteklediği askeri milis güçleri 28 Ocak'ta Ürdün-Suriye sınırında ABD'nin askeri üssünü kamikaze denen insansız hava araçlarıyla vurmuş, saldırıda 3 ABD askeri ölmüş 40'tan fazla asker yaralanmıştı.

Emperyalist ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 28 Ocak'taki saldırıya karşılık 2 Şubat'ta Irak'taki İran destekli Haşdi Şabi Güçlerine ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusuna ve ona bağlı milis güçlere ait askeri hedeflere hava saldırıları düzenlemişti.

CENTCOM konuya dair açıklamasında; Suriye ve Irak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ile bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırılarıyla vurulduğunu bildirmişti.

ABD'nin Irak/Anbar saldırısına ilişkin Haşdi Şabi güçleri bir açıklama yapmış kayıplarının 36 olduğunu açıklamıştı. Haşdi Şabi açıklamasında, "ABD'nin bölgeye yönelik saldırısında ölü sayısı 36'ya ulaştı ve ekiplerimiz halen çok sayıda kayıp kişiyi arıyor. Irak Başbakanının Irak'ın egemenliğini korumaya yönelik her türlü emrini uygulamaya hazır olduğumuzu yineliyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD'nin Irak, Suriye ve Yemen'de bulunan hedeflere düzenlediği hava saldırılarını kınayarak uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırıların bölgedeki gerilimi tırmandıran stratejik bir hata olduğunu belirtti. Kenani, ABD'nin bölgedeki güçleri hedef almasının Gazze'ye dönük saldırılar yapan İsrail'in amaçlarına hizmet ettiğini söyledi.

ANBAR'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ABD'nin Anbar saldırısının ardından yaşamını yitirenler için tüm devlet kurumlarında 3 günlük genel yas ilan etmişti. Irak Şii dini lideri Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr ise, Müslüman aleminin kutsal ayları olan Recap, Şaban ve Ramazan aylarında "türbe, cami ve okullar dışında" hareketin tüm sivil merkezlerinin kapatılması ibadete yönelmesi çağrısında bulundu. Bu çağrının askeri güçlerini kapsamadığı da belirtildi. Es-Sadr'ın bu çağrısı ABD ve İsrail'in İran'la ilişkili askeri kuvvetlere dönük saldırılarının yoğunlaştığı bu süreçte gelmesi dikkat çekici.