6 Mayıs 2024 Pazartesi

ABD, Gazze'de ateşkese dair karar tasarısını veto etti

ABD, bir kez daha BMGK'da Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) İsrail'in işgal ve soykırım saldırıları altındaki Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

15 üyeli BMGK'de ABD'nin veto ettiği karar tasarısı için Birleşik Krallık "çekimser" oy kullanırken, 13 ülke "evet" oyu verdi.

'HER FİLİSTİNLİ ÖLÜM VE SOYKIRIMIN HEDEFİNDE'
Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Karar tasarısına karşı çıkmak Filistin halkının maruz bırakıldığı vahşi şiddet ve toplu cezalandırmayı desteklemek anlamına gelir" ifadesini kullandı. Her Filistinlinin ölüm ve soykırımın hedefinde olduğuna dikkati çeken Bendjama, "Konsey ateşkes çağrısı yapmadan önce daha kaç masum canın kurban edilmesi gerek?" dedi.

Cezayir tarafından sunulan karar tasarısında, Gazze'de acilen insani ateşkes sağlanması talep ediliyordu. Sivillere yönelik her türlü saldırının kınandığı tasarıda, aynı zamanda Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkılıyordu.

Karar tasarısında, tüm taraflara uluslararası insani hukuka uyma çağrısı yapılırken, Gazze'nin tüm bölgelerine engelsiz insani yardım gerçekleşmesi talep ediliyordu. Tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilen karar tasarısında, Uluslararası Adalet Divanının İsrail'e yönelik 26 Ocak'ta aldığı ihtiyati tedbir kararlarına da atıfta bulunuluyordu.

DAHA ÖNCE DE VETO ETMİŞTİ
ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim 2023 ile 8 Aralık 2023'te BMGK'de Gazze'ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti.

ABD, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık 2023'te 153 ülkenin "evet" oyu kullandığı Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı için de "hayır" oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuştu.