28 Mart 2024 Perşembe

AB Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırmadı

Avrupa Birliği, dış sınırlarını 1 Temmuz'dan itibaren hangi ülkelere açacağı konusunda uzlaşmaya vardı. 14 ülkeden oluşan 'güvenli ülkeler' listesinde ilk etapta Türkiye yer almıyor.

Avrupa Birliği (AB), koronavirüs nedeniyle kapattığı dış sınırlarını öncelikli olarak hangi ülkelere açacağına ilişkin listeyi açıkladı. Türkiye, salgın açısından "güvenli" addedilen ve seyahat uyarısı kaldırılan ülkeler arasında yer almadı.

Türkiye'nin yanı sıra Rusya ve ABD'ye yönelik seyahat uyarısı da kaldırılmadı. Çin'in ise mütekabiliyet temelinde listeye alınabileceği, yani Pekin yönetiminin AB vatandaşlarının seyahatine izin vermesi halinde Brüksel'in de Çin vatandaşlarına izin verileceği belirtildi.

Avrupa Konseyi'nin açıkladığı karara göre AB, 1 Temmuz'dan (yarın) itibaren şu 14 ülkeyi ‘güvenli ülkeler' listesine alarak sınırlarını zaruri olmayan seyahatler için de resmen açıyor: Sırbistan, Karadağ, Cezayir, Tunus, Fas, Yeni Zelanda, Avustralya, Ruanda, Kanada, Gürcistan, Güney Kore, Japonya, Tayland  Uruguay.