25 Nisan 2024 Perşembe

AB Türkiye ve Belarus gündemiyle toplanıyor

Belarus seçimleri sonrası yaşanan protestolar ve Doğu Akdeniz krizi bugün Brüksel'de Avrupa Birliği ülkeleri bakanları toplantısında ele alınacak.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Çarşamba günü Twitter'da yaptığı açıklamada, Avrupa'nın Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki adımlarıyla ilgili Cuma günü (bugün) acil toplanacağını duyurdu.

Borrell, geçen hafta Beyrut'ta gerçekleşen yıkıcı patlamaların ardından, "Acil konuları tartışacağız. Doğu Akdeniz'deki durumu, Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Lübnan'daki gelişmeleri değerlendireceğiz" dedi.

ATİNA ÇAĞRI YAPMIŞTI
Salı günü Yunanistan, AB üye ülkelerinin dışişleri bakanlarını acil bir toplantıya çağırmıştı. Atina, Türkiye'nin Yunanistan sularında petrol yatakları aramak için Doğu Akdeniz'e yeni bir gemi göndererek egemenlik haklarını ihlal ettiğine inanıyor.

Akdeniz'de, özellikle de Kıbrıs kıyılarında Türkiye tarafından yapılan sondaj çalışmaları AB tarafından "yasadışı" olarak görülüyor.