19 Nisan 2024 Cuma

AB, Belarus'a yaptırımlar konusunda uzlaşamadı

AB Dış İlişkiler Konseyi, Belarus, Libya ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimi görüşmek üzere toplandı. Toplantıda Belarus'a yaptırım önerisinde uzlaşma sağlanamadı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren Dış İlişkiler Konseyi, başta Belarus olmak üzere Libya, Afrika Birliği ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz'deki gerilimi görüşmek üzere toplandı. Toplantıda Belarus'a yaptırım konusunda tarafların anlaşmaya varamadığı açıklandı.

Brüksel'de bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının toplantısının ana gündemini Belarus oluşturdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Belarus'ta barışçıl gösterilere yönelik baskının arttığını, bugünkü toplantıda Belarus halkına AB olarak nasıl destek olacaklarını tartışacaklarını söyledi.

Borrell, "Aynı zamanda Aleksandr Lukaşenko'yu meşru cumhurbaşkanı olarak tanımadığımız Belarus hükümetiyle ilişkilerimizi gözden geçireceğiz" dedi.

AB Dış İlişkiler Konseyinin ana gündem maddelerinden diğeri ise Libya'ydı. Son dönemde Libya'da olumlu gelişmeler olduğunu ancak "ihtiyatlı iyimserlik" içinde bulunduklarını dile getiren Borrell, "Olumlu bir ilerleme var, ateşkes var. Bunları kullanmalıyız" diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ
Toplantının bir diğer gündem maddesinin ise Doğu Akdeniz olacağı biliniyordu. AB yetkilileri başta Kıbrıs Cumhuriyeti olmak üzere bazı AB ülkelerinin Doğu Akdeniz’deki gerilim nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanması talebini de değerlendirecek. AB ülkeleri genelinde bu konuda konsensus oluşmadı. Bazı ülkeler Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını isterken; bazı ülkeler ise diplomatik çabaların ve diyalog kanalının kullanılmasını istiyor.

Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin; AB'nin Belarus'a yaptırım uygulama kararını Türkiye'ye de yaptırım uygulanmadıkça veto edeceği iddia edilmişti. Bu nedenle bugünkü Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'ye yaptırım konularında bir karar çıkması beklenmiyor. Konunun 24-25 Eylül'de AB ülkelerinin liderlerini bir araya getirecek AB Konseyi toplantısında ele alınması bekleniyor.