19 Mayıs 2024 Pazar

'34 yıl geçmesine rağmen Kürt halkına yönelik katliamlar sürüyor'

Halepçe katliamının yıldönümü dolayısıyla Güney Kürdistan'ın birçok kentinde eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi.

Güney Kürdistan'ın birçok yerinde halk Halepçe katliamının 34. yılı dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Kentin birçok yerinde katliamın yaşandığı saatte bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Halepçe Mağdurları Derneği, dernek binası önünde, Kürdistan Bölgesi Şehit Bakanlığı ise Kimyasal Silah Şehitleri Mezarlığı'nda tören gerçekleştirdi. Halepçe Mağdurlar Derneği binası önünde düzenlenen törende konuşan Halepçe Mağdurlar Derneği Başkanı Lokman Abdülkadir, "34 yıldır bize verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu yıl Halepçe kimyasal saldırısı mağdurlarına kulak verilmesini istiyoruz. Umarım sorumlular mağdurları dinler ve yaptıklarını gözden geçirirler. Yapılanlar Halepçe kimyasal saldırısının mağdurları tarafından kabul edilemez" dedi.

Maxmur'da Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampındaki halk ise Şehit Aileleri Derneği'nde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından kamp halkı adına Maxmur Belediye Eşbaşkanı Fatma Bilen açıklama yaptı. Bilen, Mart ayı ve Halepçe şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, "Halepçe'deki katliamın üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen Kürt halkına yönelik katliamlar sürüyor. Dünya devletleri de bu konudaki sessizliğini koruyor. Artık kendimizi tanımamız ve Kürtleri yok etmeye çalışan egemen zihniyete karşı mücadele etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Kürt halkına seslenen Bilen, "şimdi direniş ve barış zamanıdır" dedi.

Anma sloganlarla sona erdi.

Süleymaniye'de sanatçılar Halepçe katliamında hayatını yitirenler için anma düzenledi. Anma da şarkılar söylendi.

Gelecek Hareketi ise Çemçemal Teknik Enstitüsü önünde ağaç fidanı dikti.

Halepçe Katliamı'nı anma etkinlikleri kapsamında Hewlêr Kalesi önünde bir tiyatro oyunu oynandı.

Ayrıca Kürdistan Lisesi'nde de fotoğraf sergisi açıldı.