5 Mayıs 2024 Pazar

300 bini aşkın kişi sokağa çıktı: AfD kapatılsın

Almanya'nın çok sayıda kentinde 300 bini aşkın kişi ırkçı faşist AfD'nin kapatılması talebiyle eylemlerini sürdürdü.

Almanya'nın pek çok kentinde yüz binlerce kişi ırkçı faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisine karşı sokaklara döküldü.

Almanya'da AfD'nin Neonazilerle birlikte Potsdam'da yaptığı ve göçmenleri ülkeden tehcir etmeyi amaçlayan gizli toplantının açığa çıkması sonrası halkın tepkisi sürüyor.

Pazar günü başkent Berlin, Münih ve Köln'de mitingler düzenlendi, bunun dışında çok sayıda kentte de insanlar sokaklarda eylemdeydi.

Münih'teki mitinge 200 bini aşkın insanın katıldığı ifade edilirken, toplamda mitinglere katılan insan sayısının 300 bini aşkın olduğu belirtildi. Başkent Berlin'de 30 bin, Köln'de 70 bin, Bremen'de 40 bini aşkın kişinin eylemlere katıldığı öğrenildi. Ayrıca Freiburg'da 25 bin, Saarbrücken'de 13 bin, Flensburg'da 10 bin kişi bir araya geldi.

Eylemlerde, AfD'nin kapatılması talebi yükseltildi.

Berlin'de meclis binası önünde bir araya gelen binlerce kişi yürüyüş düzenledi.

Münih'te Feldherrnhalle önünden Marienplatz'da kadar olan alanda 250 binden fazla insanın yan yana geldiği belirtildi. Taşınan pankart ve dövizlerde göçmenlerin ülkenin parçası olduğuna dikkat çekilirken, Nazilere geçit verilmemesi istendi. 2016'da Olimpia alışveriş merkezinde ırkçılar tarafından katledilenlerin aileleri konuşma yaptı.

KÖLN'DE 90 BİN
Köln'de ise Deutzerweft'te düzenlenen mitinge 90 bini aşkın kişi katıldı. "Köln geçit vermeyecek" inisiyatifi tarafından çağrısı yapılan, sendikalar tarafından da aktif olarak destelenen gösteride sık sık "Bütün Köln AfD'den nefret ediyor", "Faşizme geçit yok" sloganı atıldı.

STUTTGART'TA 50 BİN
Sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan "Sağa Karşı Birlik" platformunun çağrısıyla Stuttgart şehir merkezinde 50 bin kişinin katıldığı ve baştan sona coşkulu geçen miting gerçekleştirildi. Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (ver.di), Alman sendikalar birliği (DGB) ve IG Metall sendikası eylemin çağrıcı arasında yer aldı.

STEINMEIER MİTİNGLERE DESTEK VERDİ
Öte yandan geçen günlerde Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımcı İsrail'e destek vereceğini açıklayan Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, düzenlenen mitinglere destek açıklaması yaparak, "Sizler mizantropi ve aşırı sağ radikalizmine karşı duruyorsunuz, bu halk hepimizi cesaretlendiriyor" ifadelerini kullandı.