19 Mayıs 2024 Pazar

2020 basın özgürlüğü bilançosu: 387 gazeteci mesleği nedeniyle tutuklu 

2020 basın özgürlüğü bilançosunu açıklayan RSF, Türkiye'de 1 Aralık itibarıyla 13, dünya çapında ise 387 gazetecinin tutuklu olduğunu kaydetti. Yine dünya çapında tutuklu kadın gazeteci sayısının 42 olduğu, 130'u aşkın gazetecinin de Covid-19 pandemisi ile ilgili haberler yaptıkları için tutuklandıkları belirtildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2020 yılı basın özgürlüğü bilançosunu yansıtan raporunu yayımladı. Rapora göre, 1 Aralık itibarıyla dünya çapında 387 gazeteci mesleğini yerine getirdiği için tutsak.

1 ARALIK'TAN BU YANA TÜRKİYE'DE 13 GAZETECİ TUTUKLU
Türkiye'de, 1 Aralık itibariyle 13 gazetecinin tutuklu olduğu kaydedildi. RSF'nin 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde Türkiye'nin 154. sırada olduğu bildirildi.

42 KADIN GAZETECİ TUTUKLU
Raporda, dünya çapında hapisteki kadın gazeteci sayısı 42 olduğu belirtildi. Kadın gazetecilerin sayısının, toplamda tutuklu gazeteciler oranında geçen yıla göre yüzde 35'lik artış kaydetiği ifade edildi.

54 GAZETECİ KAÇIRILDI, 4'Ü KAYBEDİLDİ
Rapora göre hapisteki gazetecilerin yüzde 61'i toplam beş ülkede bulunuyor; Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Vietnam ve Suriye. Raporda hapisteki gazetecilerin yanı sıra 54 gazetecinin kaçırıldığı ve dördünün kayıp olduğuna da dikkat çekildi. 

Raporda, 130'u aşkın gazetecinin Covid-19 pandemisi ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle tutuklandığı belirtildi. Raporda bu gazetecilerden en az 14'ünün şu an hala hapishanede bulunduğu ifade edildi, "Tüm dünyada hükümetler korona krizi ve sonuçlarıyla ilgili bağımsız haberciliği baskı altına almaya çalışıyor" denildi.

BEŞ GAZETECİ İDAM CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA
1 Aralık itibarıyla tutuklu beş gazetecinin ise idam cezasıyla karşı karşıya olduğu bildirildi. Bu kişilerden İranlı blog yazarı Ruhullah Zem'in cezası 12 Aralık'ta infaz edildiği, idam tehdidi altındaki gazetecilerin Yemen'deki asilerin elinde bulunduğu belirtildi.