GÜNCEL
TGS'nin kadın gazeteciler raporu: Şiddet ve mobing her alanda
TGS, kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin raporunu açıkladı. Kadın gazetecilerin alanda birçok şiddet ve mobbinge maruz kaldığı belirtilen raporda, kadınların birlikte çözüm üretebileceği vurgulandı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlara dair hazırladığı raporu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Cağaloğlu'nda bulunan binalarında basın toplantısı ile açıkladı.
Açıklamayı yapan Gülfem Karataş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 verilerine göre gazete ve dergilerde çalışan personelin cinsiyete göre dağılımına ilişkin bilgi aktardı, "Yayın bölümünde 25 bin 115 erkek, 16 bin 40 kadın; basım ve dağıtım bölümünde 5 bin 46 erkek ve 948 kadın çalışıyor" dedi.
Karataş, "Sorulara verilen cevaplarda farkına vardık ki; gazeteci kadınlar çeşitli şiddet yöntemleri ve ayrımcılıkla meslekten uzaklaştırılıyor. 'Gazeteci kadınların sektör için ve özel hayatlarında yaşadıkları mesleklerine nasıl yansıyor?' sorusuyla yola çıkarak toplantılar düzenledik. Toplantılara katılan 27 gazeteci kadın kendi deneyimlerini anlattı" diye konuştu.
'FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR'
Psikolog Beyza Bilal'in oturumlarda katılımcılardan açık uçlu sorular yoluyla deneyimlerinin paylaşımını istediğini dile getiren Karataş, deneyimlerin sonuçlarına ilişkin de şu verileri aktardı:
"
-Yaşanılan tacizin çalışılan bölgelere göre farklılık gösterdiğini dillendiren gazeteciler, görece küçük şehirlerde ısrarlı iletişim kurma odaklı olduğunu beyan etti.
-Psikolojik şiddet deneyimlerinde gazeteci erkeklerin davranışları 'şahsına münhasır' olarak algılanırken kadınların davranışları ise 'histerik' olarak algılanabiliyor.
-Fiziksel şiddete alanda çalışırken ya erkek meslektaşları ya da kolluk kuvvetleri tarafından maruz bırakılıyorlar.
-Sanal (dijital) şiddet son dönemde sosyal medya ağlarının kullanımı nedeniyle giderek artan bir şiddet türü haline geliyor.
-Ayrımcılık konusunda ise gazeteci kadınlar kanaat önderleri ya da haber kaynakları eğer kadın bir gazeteci ile muhatap oluyorsa haberin içeriğine daha çok müdahale etmek istiyorlar."
'KARAR ALMA MEKANİZMNALARINDA KADINLAR OLMALI'
Gazeteci kadınların paylaşımları ve sorunlarla baş etme ve güçlenme yöntemlerinin de raporda yer aldığını ifade eden Karataş, kadınların kendi yaşadıkları deneyimleri ve çözüm önerilerini ise şu şekilde belirtti:
"-Şiddet ve ayrımcılıkla ilgili gazetecilik alanında tarifli başvuru mekanizmaları olması, böylece bir gazeteci şiddet ve ayrımcılıkla karşılaştığında destek alabileceği, güçlenebileceği ve şiddet uygulayan kişiye yaptırım-özeleştiri sürecinin işletilebileceği mekanizmanın varlığının şiddet ve ayrımcılığa karşı önleyici ve koruyucu olması
-Kurum içinde çalışan sayısında cinsiyet çeşitliliğinin sağlanması için kota uygulamasının getirilmesi
-Kadın bakış açısı ile çalışan sayısının arttırılması ve kadın bakış açısının yaygınlaştırılması
-Karar alma mekanizmalarında kadın ve kadın bakış açısı ile çalışan yöneticilerin olması
-Cinsiyetçiliğin olmaması için eşit işe eşit ücret uygulanması
-Kadın emeğinin erkek emeği gibi görünür hale gelmesi
-Şiddet haberlerinin cinsiyet bakış açısı olan kişilere danışılması
-Trans kadın ve LGBTİ+ gazeteciler arasında dayanışma ağlarının kurulması."
'BİRLİKTE GÜÇLENİRSEK VARIZ'
Son olarak tüm kadınların 8 Mart'ını kutlayan Karataş, sözlerini şu biçimde sonlandırdı: "Gazeteci kadınlar kendi yöntemlerini geliştirmeye ve çözüm yolu bulmaya devam ediyor. Ancak gördük ki birlikte güçlenirsek varız. Bu nedenle tüm gazeteci kadınları TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu'nda yer almaya bekliyoruz."