22 Ekim 2024 Salı

Said Çömlek: Seçim sonuçları bölge halkını olumsuz etkileyecek

Maxmur Kampı Dış ilişkiler Komisyonu üyesi Said Çömlek Güney Kürdistan seçim sonuçlarını değerlendirdi. Seçim sonuçlarının yurtsever Kürt cephesinin istediği sonuçlar olmadığını söyleyen Said Çömlek, KDP'nin aldığı oyların hileli olduğunu belirtti. KDP'nin AKP gibi ıradan bir seçim partisi olmadığını ve seçimlerle de gitmeyeceğini kaydeden Çömlek, yurtsever cephenin çalışmalarının zayıflığı ve yetersizliğinin seçim sonuçlarına etkisine dikkat çekti. 

Güney Kürdistan'da bulunan Maxmur Kampı Dış ilişkiler komisyon üyesi Said Çömlek, Güney Kürdistan seçim sonuçlarını değerlendirdi. 

Güney Kürdistan seçimlerinde halkın katılımı nasıldı? Çıkan sonuçlar, Kürt halkı ve bölge halkları için neler ifade ediyor?
20 Ekim günü yapılan Güney Kürdistan bölge parlamento seçimleri. Normalde 2 yıl önce yapılması gereken seçim KDP'nin defalarca müdahalesi sonucu 2 yıl ertelemeli yapılabildi. Seçim sonuçları değerlendirildiğinde elbette ki istenilen sonuçların yurtsever Kürt cephesi açısından elde edildiği söylenemez.

KDP'NİN KATILDIĞI SEÇİM HİÇBİR ZAMAN NORMAL SEYRİNDE YÜRÜMEZ
KDP ve temsil ettiği ihanet hattı elbette ki daha önce de bölgede önemli oranda oy alabiliyordu. Bunu da her türden hile ve entrikalar neticesinde başarırdı. Aslında KDP'yi sıradan bir seçim partisi olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bunlar günümüz AKP'si gibi seçimle gidecek bir yapılanma değildir. Kazanamayacakları bir seçime asla girmezler. Bu nedenle seçimlerin neden normal zamanında değilde iki yıl ertelemeli yapıldığı sorgulanmalıdır. Ancak bu şekilde çıkan sonuçlar hakkında doğru yerinde tespitler yapılabilir. Seçim kazanmak için tüm açık-gizli ilişkilerini harekete geçirdiler. Zamanı doğru, yerinde kullanarak bölgedeki aşiret-tarikat ve diğer kitlesel güçleri milyonlarca dolar harcayarak yanlarına çekebilme maharetini gösterebildiler. Zaten bu konuda büyük tecrübelere sahip oldukları iyi biliniyor. Parayla alabildiklerini alırlar. Alamadıklarını akla gelmeyecek yöntemlerle; tehditle, şantajla yanlarına çekerler. Demek istediğim sonuç ne olursa olsun KDP'nin katıldığı bir seçim hiçbir zaman normal seyrinde yürümez. Rahmetli Celal Talabani, "KDP, Çin'de seçime katılsa kazanır" demişti.

ABD'NİN SEÇİMLERE MÜDAHALE ETTİĞİ SÖYLENİYOR
Mesela spekülasyon da olsa bir duyum dolaştı ortalıkta. Amerika'nın bölgede bulunan dostları üzerinden duruma KDP lehinde müdahale ettiği söylendi. Yalan da olabilir. Bilinmez. Fakat yapılamayacak bir durum değil. Çünkü bölgede KDP gibi bir gücün güçten düşmesi özellikle özgürlük hareketine yoğun saldırıların olduğu böylesi bir süreçte bazı bölge ve uluslararası güçler açısından hoş karşılanmaz. Kullanabilecekleri bir gücün elden çıkmasına müsaade etmezler. İhanetin darbelenmesi ulusal birlik çağrılarının ete kemiğe bürünmesi açısından KDP'nin geriletilmesi çok anlamlı olacaktı. Çünkü sömürgeci güçlere işbirlikçilik, ihanet TC'ye kol kanat germe Güneyde düşmana açıkça alan açma-verme kazanmaları için yol yöntem gösterme epey işlendi. Mahkum edildi. Buna karşın ulusal birlik Kürdistani güçlerin birbirlerine destek çıkmaları TC'nin Güneydeki varlığına dönük söylemler epey işlendi. Karşılık bulmalıydı bu söylemler. Beklenti bu temeldeydi. Fakat görüldü ki yeterli bir çalışma olamadı. Güneydeki TC varlığına yoğun bir tepki refleks gösterilmeliydi. Bundan sonra T.C de KDP de daha rahat hareket edebilir bölgede. Bu hakkı kendilerinde görebilirler.

Yurtsever güçler ne tür sonuçlar çıkarmalı?
Aslında KDP daha önce de bölgede birinci parti idi. Bu sefer oylarını büyüttüler diğer seçimlere oranla. Fakat bugünkü seçimin diğerlerinden farklı olması düşündürtüyor insanları. TC güneyin KDP tarafını açıktan işgal etmiş. Her gün askerlerini tanklarını ve diğer savaş araç gereçlerini bölgede tahkim ediyor. Bunu da bölge halkının gözlerinin içine bakarak yapıyor. Yıllardır bu kadar açık şekilde dolaşım hareket olmamıştı alanda. KDP güçlerinin Parastının (KDP'nin istihbarat güçleri) hışmından korunmak için açıkça tepki gösterememeleri belki normal görülebilir. Ama bölgede yoğun olarak bulunan yerli yabancı gözlemcinin gözetimleri durumu değiştirmeliydi. 

SÖMÜRGECİLİĞE, İHANETE OLAN ÖFKE SANDIĞA YANSIMALIYDI
Sömürgeciliğe ihanete, nefret, öfke sandıklara daha çok yansıtılmalıydı. Bu anlamda bir ders verilmeliydi diye düşünüyorum. Yoksa KDP zaten daha önceki sandalyelere ulaşamaz. Daha önce azınlıkların sayıları 11 olan sandalyeleri -onlarınkine yazılıyordu, ekleniyordu- Şimdi onlardan alındı. 11 olan sayı da 5'e düşürüldü. Ama her şeye rağmen de yetersiz çalışma, gereken önemin verilmemesi, seçimler için gerekli ittifakların kurulmasında başarı gösterememe, YNK içindeki gizli-açık iç çekişmeler sorunlar tam başarının sağlanmasında yetersiz kaldı. Çıkan sonuç haliyle, KDP'nin ihanetin moral motivasyon kazanmasına yol açacak. Bunun da bölgenin geleceği açısından olumsuzlukları olacak. Hareketimiz içinde tehlikeler ileride sahada daha da büyüyecek gibi görünüyor.

TEPKİ OYLARI YENİ NESLE KAYDI

Yeni Nesil hareketinin oyunun yükselmesine dair ne düşünüyorsunuz?
Yeni Nesil (Newey Nûwê) önemli sayıda oy aldı. Oylarını epey çoğalttı. KDP ve YNK'ye tepki oyları onlarda toplandı gibi görünüyor. Hewlêrde, YNK kadar oy aldı. Süleymaniye'de de epey oy alabildi. Söylemde dahi halka olumlu anlamda katabilecekleri fazla bir şey olmasa da önemli sayılabilecek oy aldılar. Bu durum onları kilit parti yapmaya yeterlidir. Geleceğin hükümetini kurmada aranacak parti olacak. Bu da onlar için çok önemlidir. Dertleri bölgenin demokrasisi, birliği, beraberliği, ulusal sorunların çözüm arayışları kalkındırılması falan değildir. Daha fazla Kürdistan'ın zenginliklerinden faydalanmaktır. Bu anlamda halkımıza verecekleri olumlu bir şeyleri bulunmuyor. Hatırlarsanız Noşirwan Mustafa dönemindeki Goran hareketi de ilk seçimlerde halkın umudu olmuş, üçüncü parti olmuştu. Ama daha sonra liderleri vefat ettiğinde iktidara yamalandılar ve bu da sonları oldu. Son seçimde tabela partisi oldular. Hiçbir varlıkları yoktu. Aynı akıbet bunları da bekliyor. Şahsuwar Abdulvahid zengin tüccar biri. Amacı daha da para biriktirmek. Aynı zamanda "İngilizlerin bölgedeki adamı" deniyor. Fakat en çok da YNK'ye bölgede olan o tepkiyi epey kullandı ve oyunu da büyüttü. Kısacası adam da ilke, mefhum yok. Tek derdi parasını büyütmek. Bunun da yolu kendisi için şimdilik açılmış gibi görünüyor.