22 Ekim 2024 Salı

Kaboğlu'ndan linç kampanyasına karşı açıklama: Görevlerimize odaklanacağız

Anayasal yıkıma karşı sessiz kalanların yaptığı açıklamanın ardından kendini ve yeni yönetimi hedef alarak linç kampanyası başlatmasına ilişkin açıklama yapan İstanbul Baro Başkanı Kaboğlu, "Anayasal bilgilenme hakkı ve Anayasa'ya saygı için mücadele, İstanbul Barosu üyesi 65 bin avukatın ve özellikle genç avukatların sorunlarının çözümü için de gerekli. Bu inançla, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu olarak laik ve demokratik hukuk devleti için hızlıca görevimize odaklanacağız" dedi. 

İstanbul Baro Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, kendisi üzerinden başlatılan linç kampanyası ve yeni baro yönetiminin hedef alınmasına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. 

Kaboğlu, 20 Ekim'de yapılan Olağan Genel Kurul ardından hukukçulara yaptığı kısa teşekkür konuşması sonrası, Anayasa'nın ilk dört maddesi üzerine bir iftira kampanyası başlatıldığını hatırlattı ve devam etti: "Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine ve bağlamı dışına çekilmiştir. Soruna kısaca değindiğim üzere; 1982 Anayasası'na göre en çok eleştirilen yönü devletin varlık nedeninin insan ve haklarına dayandırılmamış olması idi. Yirmi yıl süren tartışma ve önerilerin ardından 2001 değişikliğinde 1961 tanımı, yeniden anayasaya kondu."

'ANAYASAL YIKIM KARŞISINDA SESSİZ KALANLAR LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATTI'
"Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan...demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir (1961)", "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına saygılı...demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir (1982), "İnsan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyet (2001)" maddelerini anımsatan Kaboğlu, şöyle devam etti: "Madde 14'teki 'dayanan' kaydı, insan haklarını güçlendirici bir düzenleme olduğundan, değiştirilemez madde 2'ye olumlu anlamda dokunmak anlamına gelmekte. Buna karşılık, 2017 Anayasa değişikliği ve uygulaması, '...demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir' (md.2) kuralını zedelemiş ve içeriğini boşaltmıştır. Anayasal yıkım karşısında seyirci kalanlar, 1995 ve 2001 Anayasa değişikliklerinin neden olduğu iktidar-özgürlük dengesizliğinin özgürlük lehine düzeltilmesine yönelik dokunuşların lehine getirilmesini 'linç kampanyası'nın gerekçesi olarak kullandı. 

"Anayasal yıkımın yarattığı 'bilgi kirliliği', mesleğini ve yaşamını 'insan haklarına dayanan demokratik ve laik hukuk devleti' için mücadeleye adamış ve ağır bedeller ödemiş olan bir kişinin 'anayasal bilgilenme hakkı'na katkısını bile kirletmiş bulunuyor. Bu linç kampanyası son bir yıldır 'Yargı-Yasama-Yürütme' üçlüsünde sistematik Anayasa ihlaline son verilmesinde, Anayasa'nın bütüncül yorum ve uygulamasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha teyit etti. Bu itibarla, Anayasamızın demokratik hükümlerini dahi uygulamayan ve güya Anayasayı demokratikleştirmek için hareket ettiğini söyleyen sahte anayasacılık zihniyetine karşı mücadeleye ivme kazandırma gereği de acildir. 

'HUKUK DEVLETİ İÇİN GÖREVİMİZE ODAKLANACAĞIZ'
"Anayasal bilgilenme hakkı ve Anayasa'ya saygı için mücadele, İstanbul Barosu üyesi 65 bin avukatın ve özellikle genç avukatların sorunlarının çözümü için de gerekli. Bu inançla, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu olarak laik ve demokratik hukuk devleti için hızlıca görevimize odaklanacağız."