18 Mayıs 2024 Cumartesi

Orhan Çelebi: Birlikte yöneterek başaracağız

Peri (Akpazar) Belediye Eşbaşkan adayı Orhan Çelebi çalışmalarını halkla birlikte yürütüyor. Halkın kayyumdan beklentisinin olmadığını belirten Çelebi, belde ve köylerde meclisler kurarak kenti halkla birlikte yöneteceklerini ve "Birlikte yöneterek başaracağız. Biz kazanacağız. Bizim olanı geri alacağız" dedi.
Dersim'in Mazgirt İlçesi Peri (Akpazar) Belediye Eşbaşkan adayı Orhan Çelebi hummalı bir çalışma yürütüyor. Halkın sorunlarını dinliyor, yaşlı genç, kadın herkese HDP'nin yerel yönetim poltikasını anlatıyor, çözüm yollarını gösteriyor. ETHA'nın sorularını yanıtlayan Çelebi, yerel yönetim politikasını "Birlikte yöneterek başaracağız. Biz kazanacağız. Bizim olanı geri alacağız" şeklinde özetledi.
 
Kendinizi Perililere nasıl tanıtıyorsunuz?
 
Bölgedeki insanların büyük bir bölümü beni şahsen yeni tanıdılar. Daha çok da tanınmış bir aileden geliyor olmam bölge halkı açısında bir güvence oldu. Bölge halkı beni, 29 yıllık bir siyasi yaşamı olan, HDP ve ESP de aktif siyaset yapan ve Ankara'daki yaşamı bırakıp buraya gelen, burada yaşamaya karar veren bir Orhan Çelebi olarak tanıdılar.
 
Öncelikle bir süredir bölgede bir kayyum politikası mevcut, bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
2016 yılından beri kayyum ile yönetilen bir bölge. Kayyum bölge için hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü belediyemiz gasp edildikten bugüne kadar bölge halkına hiçbir hizmet götürmemiş. Bizim dönemimizdeki bir çok proje askıya alınmış, ya da yarım bırakılmış.
 
Aylardır hiç bir çalışma yürütmeyen kayyum son bir haftadır Akpazar Belediyesi sosyal medya hesabından kimi çalışmaları yayınlıyor. Tek amaçları belediyenin kasasını boşaltıp gitmektir. Halbuki aylar öncesinden kararı alınan kimi projeler şimdi yapılıyor gibi gösterilmekte.
 
Sizin aday olduğunuz Peri (Akpazar) Belediyesi de kayyumlu bir belediye, Peri halkının kayyum sürecine dair fikirleri nedir?
 
Bölge halkı doğallığından daha fazla hizmet bekliyor. Tüm köylerin önemli sorunları var. Bölgenin gelişimi için hiçbir yatırım düşünülmemiş. Mevcut olanla yetinme politikası devam etmiş. Bu durum bölge halkı için ciddi anlamda tepki ile karşılanıyor. Ve bir an önce seçim olsun, yeni seçilecekler sorunlara el atsın ve sıkıntılar ortadan kalksın istiyorlar.
 
Nasıl bir yerel yönetim tahayyülünüz var?
 
Her şeyden önce eşbaşkanlık sistemi ile bölgeyi yöneteceğiz. Bunu her gittiğimiz yerde halkımıza anlatıyoruz. Birlikte yola çıktığım Songül Doğan arkadaşımız bir ev emekçisi ve bölgede tanınan sevilen bir kadın arkadaşımız. Böylesi zor bir süreçte bu görevi üstlenmesi takdir ediliyor. Uyumlu bir çalışma içindeyiz. Bunun yanı sıra öncelikli işimiz tüm köylerde Köy Meclis'lerini kurmak olacak. Bu Meclis'lerin kendi içlerinde seçtikleri temsilciler olacak. Bu temsilciler, köy muhtarları ve Belediye Meclis üyelerimiz ile düzenli toplantılar yapacağız. Her köyün sorunlarını birlikte ele alıp çözüme kavuşturacağız. Tabi ki Köy Meclis'lerinin toplantılarına dönem dönem kendimizde katılıp birlikte tartışmalar yürüteceğiz. Klasik saat beşte mesai bitti haydi eve gidelim olmayacak. Mümkün oldukça mesai saatlerimiz dışında halkımızın evlerine konuk olacağız ve halkımızı daha yakında tanıyacağız. Halkta oluşan "Seçim biter kimse kapımızı çalmaz" ön yargılarını ortadan kaldıracağız.
 
Siz de bir Perilisiniz. Peri'de doğdunuz yaşamınız bir kısmını burada geçirdiniz. Peri'de değişen değişmeyen neler var? Sizin Peri için öncelikli planlarınız nelerdir?
 
Peri çocukluk yıllarımızda yer edinen bir küçük belde. Ama bu küçücük belde 30-40 yıl önce bir şehir kadar önemliydi. Tam bir ticaret merkezi ve el sanatları kentiydi. Tüm çevre köylerinin gelip ihtiyaçlarını karşıladığı bir kentti. Semerciliğin, nalbantçılığın, çanakçılığın ve bir çok sanatın icra edildiği bir kent. 2000 bin kişilik nüfusu olan bir belde olsa da çarşı merkezi çok kalabalık olurdu. Tabii zaman geçtikte yeni yatırımlar yapılmayınca göç başlamış, artık eski Peri gitmiş yerine harabeye dönen, tüm tarihi dokuları kaybolan, dükkanları kapanan, sadece 2 dükkan, 3 tane kahvehanesi olan, toplam öğrenci sayısı 200'ü bulan bir Peri kalmış. Bu durum beni çok etkiledi. Kendi kendime bu halk bunu hak etmiyor, bu halk daha güzel ve iyiye layık diyorum. Bunun için çalışacağız.
 
Peri'nin ve Peri halkının en yakıcı sorunları ve belediyeden beklentileri nedir?
 
Peri kendi kaderine terk edilmiş. Doğal olarak Peri halkı da bu kadere ortak olmuş. Öncelikle bu kaderden kurtulmamız gerekiyor. Tabii ki halk hizmet bekliyor, yatırım bekliyor, iş imkanı istiyor. Köylerimizin kimi ortak sorunları var. Bunlar öncelikli olarak şunlardır: Tüm köy içlerinin çamurdan kurtulması için asfaltlanması gerekiyor. Sağlıklı ve temiz su ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Ayrıca tarlaların sulanması için su depolarının çoğaltılması gerekiyor. Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Çok verimli toprakları var. Bu topraklar gerekli güvenceler verilmediği için yeterince değerlendirilmiyor.
 
Aynı şey hayvancılık için de geçerli. Bu iki alanın geliştirilmesi ve köylülerimizin ürettiği ürünlerini en sağlıklı ve verimli şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Halk bunu da Belediyemiz güvencesi ile yapmak istiyor. Bunun için tüm bölgenin ihtiyaçalarına cevap olacak güçlü bir kooperatif kuracağız. Halkımız "ürettiğim ürünün ne olacak" kaygısı yaşamayacak. Daha çok tarım ve daha çok hayvancılık ile uğraşacak. Ovacık belediyesinin sattığı nohutun yüzde 60'ı bizim beldemizden alınıyor. Beldemizde bulunan un fabrikası bölgenin tüm tarım ürünlerini alıp değerlendiriyor. Yeni yatırımlarla bu bölge daha çok geliştirilecek. Gençler, çocuklar ve kadınlar projeler geliştireceğiz. Kültür, sanat ve spor alanlarında yatırımlar yapacağız. Kadınlar ev dışında da bir yaşam olduğunu anlayacakları bazı çalışmalarımız olacak. Bölge nüfusu oldukça yaşlı ve buradaki yaşlılarımızın ciddi sorunları var. Bunlara elimizi uzatacağız ve rahat etmelerini sağlayacağız.
 
Halkın sizin adaylığınıza olan tepkisi nasıl?
 
Adaylığım çok geç belli olduğu için biraz kaygılar oluşmuş. Rakiplerimiz işe çok erken başladıkları için ister istemez, 'acaba belediyeyi kaybeder miyiz?' diye düşünenler olmuş tabii ki. Ama isimler netleşince rahat bir nefes aldıklarını söylediler. Güvendikleri ve bu işi layıkıyla yapacak eşbaşkanlar olduğumuza dair yüksek bir güven var. Bu güveni biz bir aydır insanlarımızın bize gösterdiği sevgiden görüyoruz. Bu güveni boşa çıkarmamak ve halkımıza layık olmak için çalışacağız.
 
Çalışmalarınızı sürdürürken engeler ve sorunlar neler? Halkın sizinle birlikte çalışmalara katılım düzeyi nedir?
 
Çalışmalarımızda çok özel sorunlar yaşamadık. Şu ana kadar her hangi bir engelle karşılaşmadık. Günlük çalışmamıza 15 kişi katılıyor. Uyumlu, kendi yağında kavrulan bir çalışmamız var. Etkinliklerimize halkımız ilgi gösteriyor. Çalışmalarımıza destek veriyorlar. Gittiğimiz tüm köylerde, "yorulacaksınız size yemek hazırlıyoruz sonra gelin" diyen onlarca aile var. Bu da bu halkın bizleri ne kadar sevdiğini ve yanımızda olduğunu gösteriyor. Seçim bürolarımızın ihtiyaçları için yardım ediyorlar. Kısacası halkımız bizi sevdi bizde halkımızı çok sevdik. Bu halk en iyisini hak ediyor. Bizde en iyisini yapmak için görev aldık. Birlikte yöneterek başaracağız. Biz kazanacağız. Bizim olanı geri alacağız. Teşekkür ederiz.