16 Eylül 2024 Pazartesi

Neçirvan Barzani ile Tayyip Erdoğan Saray'da görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Saray'da görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş ile birlikte dün akşam Saray'da düzenlenen törene resmi davet üzerine Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani de katıldı. Barzani, törenin ardından Erdoğan ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Erdoğan'ı yeni görevi dolayısıyla kutladığı belirtilen Barzani'nin, Federe Bölge Hükümeti ile Ankara arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine vurgu yaptığı öğrenildi.
 
Yapılan görüşmeye dair Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Barzani ile Erdoğan, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki dostça ilişkiler üzerine durarak, ilişkilerin daha da güçlendirilmesine vurgu yaptı" denildi.
 
Neçirvan Barzani, geldiği Ankara'da Erdoğan'ın yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakanı Binali Yıldırım ile de görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Barzani, bu isimlerin dışında Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Tataristan Başbakanı Aleksey Pesoşin, Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani ile İran, İtalyan, Azerbaycan heyetleriyle bir araya geldi.
 
DTK'DAN BARZANİ'YE TEPKİ
 
Neçirvan Barzani'nin Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin Demokratik Toplum Kongresi (DTK), yazılı açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Güney Kürdistan'da yapılan bağımsızlık referandumundan sonra Türkiye'nin başını çektiği bölge devletlerinin yürüttüğü faşist-ırkçı ve saldırgan politikalar hafızalarımızdaki yerini hala korumaktadır. Referandum'dan sonra IŞİD'in bir Şii versiyonu olan Haşdi Şabi örgütünün Kerkük'ü işgali bu politikaların uygulamaya geçirilmiş haliydi" denildi.
 
Türkiye'nin Efrin'e gerçekleştirdiği operasyon sürecinin devamı olarak Minbic ve diğer bölgeler için de aynı saldırgan politikaların sürdürüldüğünü ifade eden DTK, "Bu işgalci politikaların bir sonucu olarak, Kerkük ve Afrin kentleri başta olmak üzere Güney Kürdistan ve Rojava kentlerinde demografik yapının değiştirilmeye çalışıldığına tanık olmaktayız" diye kaydedildi.
 
Açıklamada, "Bütün bu gelişmeler, dört parça Kürdistan'da halkımızı, siyasal, toplumsal, sosyolojik ve demografik yaşam alanlarında son derece önemli ve hayati sorunlarla karşı karşıya getirmiştir" denildi.
 
Bütün bu sorunların çözümünün dört parça Kürdistan'da halkların ulusal birliğinin sağlanmasından geçtiğini vurgulayan DTK, "Güney Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sayın Neçirvan Barzani'nin geçen hafta içerisinde Kandil'le ilgili yaptığı açıklamalar bu gerçeğin yeterince bilinci çıkarılmadığı ve geçmişte yaşanmış deneyim ve tecrübeleri doğru değerlendirerek, ulusal birlike odaklanmış bir  siyaset bilincine ulaşılmadığını göstermektedir" diye belirltti.
 
Neçirvan Barzani'nin Kandil açıklamalarını talihsiz açıklama olarak değerlendiren DTK, "Kürt halkının ulusal birliğine zarar veren, işgal saldırılarını cesaretlendiren ve ona meşruiyet kazandırma potansiyeli taşıyan açıklamalar olduğunu tüm Kürdistan ve uluslararası kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" dedi.