17 Mayıs 2024 Cuma

Metin Göktepe katledilişinin 24. yılında anıldı

Gazeteci Metin Göktepe, gözaltında işkenceyle katledilişinin 24. yılında mezarı başında anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda, Türkiye'de basın üzerindeki baskının devam ettiğine dikkat çekildi. Anne Göktepe ise "Hepiniz benim için Metin'siniz" dedi.

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996'da haber takibi sırasında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra uğradığı işkenceyle katledildi. Göktepe, katledilişinin 24. yılında Eserler Atışalanı Kemer Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya Göktepe'nin annesi Fadime ile ablası Meryem Göktepe, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK/Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

"Özgür basın, özgür ülke", "Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın", "Metin'in katili çete devleti" dövizleri taşınan anmada, "Metinler ölmez Evrensel susmaz" ve "Evrensel yazıyor Metin yaşıyor" sloganları atıldı.

'BASIN KUŞATMA ALTINDA'
Saygı duruşunun ardından söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, ülke tarihinde ilk kez bir gazeteciyi öldürenlerin hapis yattığına dikkat çekti ve bugün de basının kuşatma altında olduğunu belirtti.

Onlarca gazetecinin içerine olduğunu hatırlatan Polat, gerçeğe sahip çıkan gazeteciler olduğunu söyledi ve Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Hrant Dink ile Musa Anterlerin her zaman halkın haber alma hakkını kendilerine hatırlattığını ifade etti.

'HEPİNİZ BENİM İÇİN METİN'SİNİZ
Kısa bir konuşma yapan Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe, "Avukatlara, Metin'in partisine, işçilere, Ahmet Şık'a hepsine selam gönderiyorum. Hepiniz benim için Metin'siniz, beni hiç yalnız bırakmadınız" dedi.

'HALA HABERCİLİK YAPMAK İÇİN UĞRAŞAN GAZETECİLER VAR'
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Metin Göktepe'nin halka gerçeklerin ulaştırılmasının engellenmesi için katledildiğinin altını çizerek, aradan 24 yıl geçmesine rağmen yaşananlarda bir değişim olmadığını söyledi. Durmuş, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı yargılandığını hatırlattı ve "Hala habercilik yapmak için uğraşan gazeteciler var" diye konuştu.

'METİN, UĞUR, HRANT DİNK GAZETECİLİĞİ ÖNÜMÜZÜ AYDINLATIYOR'
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, egemenlerin halka gerçeklerin ulaşmasını istemediklerini vurgulayarak, "Bugün umutluyuz, dünden daha umutluyuz. Halka gerçeği ulaştırmaya çalışan gazeteciler var çünkü. Metin, Uğur, Hrant Dink'in gazeteciliği önümüzü aydınlatıyor" dedi.

'TANIMASAM DA ÇOK DEĞER VERDİĞİM BİR GAZETECİYDİ'
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteciliğe başladığı ilk yıllarda Göktepe'nin katledildiğini belirtti. Göktepe'yi her zaman örnek aldığını söyleyen Önderoğlu, "Metin benim, tanımasam da çok değer verdiğim bir gazeteciydi" şeklinde konuştu.

'METİN GÖKTEPE GAZETECİLİĞİ ANLAYIŞI SÜRECEK'
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, gazeteciliğin ince bir çizgide sınav verdiğine işaret etti ve bu dönemde kalemini egemenlerden yana kullananlara karşı "Metin Göktepe Gazeteciliği"nin yeni kuşakla beraber süreceğini kaydetti.

'HAKİKATİ ANLATMANIN BELEDİ AĞIR OLMAYA DEVAM EDECEK'
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da, Göktepe ve nicelerinin hakikati anlattığı için katledildiğine dikkat çekti ve "Hakikati anlatmanın bedeli o günde, bugünde, gelecekte de ağır olmaya devam edecek" dedi.