28 Aralık 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları: Cüneyt Aydınlar nerede?

Kayıp yakınları eylemlerinin 525. haftasında ziyaret akınına uğrarken, adalet taleplerini bir kez daha yineledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla düzenledikleri oturma eyleminin 525. haftası gerçekleşti. Eyleme bu hafta Plaza de Mayo Anneleri Kurucu Çizgi Başkanı Nora Cortinas başta olmak üzere Halkların Demokratik Partisi il ve ilçe belediye eşbaşkan adayları, HDP il ve ilçe kadın meclisi üyeleri ile Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyesi kadınlar katıldı. Kadınlar, kayıp yakını annelere karanfiller dağıtarak, destek mesajı verdiler.
 
'HEDİYE VE BERFO ANNEYİ ANIYORUZ'
 
Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı Revşen Bataray, kayıplarını bulmak için mücadele veren birçok annenin kayıpları bulamadan ya da bulduktan kısa bir süre sonra yaşamını yitirdiğini söyledi. Bataray, özlem yüklü yitirilişlerin sorumlusunun ise devlet olduğunu belirterek, "Anneler çocuklarına hasret olarak yaşamlarını yitirdiler. Bu anlamda ben öncelikle Hediye Anneyi ve Berfo Anne'yi anmak istiyorum. Yükümüz çok ağır evet ama tüm bu yüke ve dayatılan baskılara rağmen mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Diyarbakır'da 21 Mart 2017'de katıldığı Newroz kutlaması sırasında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ölümüne ilişkin polis memuru Yakup Şenocak hakkında "kasten öldürme"den müebbet hapis istemiyle açılan davanın görülen 5'inci duruşmasına da değinen Bataray, "Kemal Kurkut'un failleri mahkeme tutanakları ile tespit edildi. Ama maalesef Kemal Kurkut'un failleri gibi Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de failleri hala aramızda ve görevlerini yapıyorlar. Biz devletin uzun yıllardır gelenek haline getirdiği cezasızlık politikalarını biliyoruz" diye konuştu.
 
'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR AŞAMADA'
 
"Kadınların her birinin mücadelenin birer parçası olduklarını biliyoruz" diyen Bataray, en büyük kazanımların da korkusuz direniş sahibi olan kadınların olduğunu vurguladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması için başlattığı açlık grevinin 115'inci gününde olduğunu anımsatan Bataray, Leyla Güven'in açlık grevi eylemini korkusuzca, dirençle sürdürmeye devam ettiğini ifade etti. Tecridin insanlık suçu olduğunu belirten Bataray, açlık grevlerinin kritik bir aşamada olduğunu ve geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunarak, derhal sonlandırılması çağrısında bulundu.
 
Ardından kayıp yakınlarına destek olmak üzere eyleme katılan Arjantin'de Plaza del Mayo Anneleri'nden Nora Morales Cortinas söz aldı. Cortinas, kayıp yakınları ile birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Benzer süreçleri Arjantin'de de yaşadık. Uzun mücadeleden sonra kazanımlar elde ettik ve sorumlular yargılanmaya başlandı. Ama bununla yetinmiyoruz. Kaybedilen her insanın başına ne geldiğinin açıklanmasını istiyoruz. Buradaki kayıplar da bizimkilerin aynıları. Buradaki kayıplar, bizim de kayıplarımız. Biz anneler kayıplarımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.
 
8 MART'TA ALANLARA
 
Daha sonra söz alan DAKAP Sözcüsü Bahar Yıldırım ise tarih boyunca iktidarların yol açtığı savaşlarda en fazla etkilenenin kadınlar olduğunu kaydetti. Yıldırım, savaşın yol açtığı kayıpların akıbetlerinin arayışçıları olmaya devam edeceklerini ifade ederek, savaş yanlısı eril iktidarların politikalarına karşı tüm kadınları 8 Mart'ta alanlarda olmaya davet etti.
 
Ardından söz alan gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın teyzesi Nuray Barçin, yeğeninin kayıp hikayesini okuyuşu, salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Barçin, 20 Şubat 1994'te Bakırköy İncirli'de TEM polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi olan yeğeni Cüneyt Aydınlar'ın akıbetini sordu.
 
Açıklama, kayıp yakınlarının beş dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.