24 Kasım 2024 Pazar

İzmir'de taşeron işçileri yarım gün iş bıraktı

Genel-İş Sendikası üyesi taşeron işçiler, İzmir'de kadro talebiyle yarım günlük iş bıraktı. Sendika, on gün içinde kadro çözülmediği takdirde tam gün iş bırakılacağını duyurdu.
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, OHAL KHK'sıyla uygulamaya konan taşeron düzenlemesi sonucu binlerce işçinin güvenlik sorgulamasına takılarak işsiz kalacağını belirterek İzmir'de iş bıraktı.
 
Örgütlü oldukları iş yerlerinde yarım gün iş bırakan sendikalara üye işçiler, Konak'ta bulunan Başbakanlık ofisinin önünde toplandı. İşçiler, "Taşeron yasaklansın herkese güvenceli iş", "Suçlu değil işçiyim, ekmeğime dokunma" ve "Çalışırken müjde dedin sonra işimizden ettin" dövizleri taşıdı.
 
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı konuşmada 696 Sayılı KHK ile AKP'nin taşeron işçilerin sorunlarını çözmek yerine derinleştirdiğini ifade etti. İşçilerin sorunlarının çıkmaza girdiğini belirten Sarı, 696 Sayılı KHK il eşitlik ilkesinin göz ardı edildiğini belirtti. Taşeron belediye işçilerine getirilen düzenleme ile kadro verilmediğini vurgulayan Sarı, "Merkezi idarede kadro verilirken, belediyelerde çalışan alt işveren işçileri belediyelere değil, belediye şirketlerine geçiş yapmaya zorlanmaktadır. Bu Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır" diye konuştu. Taşeron işçilerden devlet memurları için istenen koşulları sağlamalarının istendiğini belirten Sarı, uygulamanın hukuki temeli olmayan bir keyfiyet olduğunu söyledi. 
 
Sarı konuşmasının devamında "Bu işçiler kadro beklerken işsiz kalacaktır. Şimdi sabıka kaydı nedeniyle ortaya çıkan belki daha sonra da güvenlik soruşturması nedeniyle karşımıza çıkması beklenen durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkum edilecek binlerce işçi nasıl yaşamlarını sürdürecektir. Bu durumdaki üyelerimizin toplumun dışına itilmesine neden olacaktır. Bu uygulama ile işçiler adeta suç işlemeye teşvik edilmektedir" dedi.
 
ŞARTSIZ TÜM TAŞERON İŞÇİLERE KADRO
Kadroya geçmek için başvuran 150 bine yakın işçinin başvurularının güvenlik soruşturması sonrası şartları taşımadıkları gerekçesi ile reddedildiğini ifade eden Sarı, "696 Sayılı KHK'nin kamuya geçiş hükümleri oldukça problemli ve sürekli engellerin ortaya çıktığı bir düzenlemedir. Bu KHK'nin sorumlusu AKP'dir" dedi. AKP'li kurmayların daha önceki açıklamalarında taşeronun sonlandırıldığı veya son bulacağı yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Sarı, "Hayaller kadro. Gerçekler belediye şirketleri, gerçekler güvenlik soruşturması, sınav, mülakat, gerçekler 200 bin işçinin taşeron olarak devamı, 150 bin eski hükümlü, emekli ve engelli işçilerin işsiz kalmasıdır" diye belirtti. Sarı, tüm taşeron işçilerin herhangi bir şart koşulmadan kadroya geçirilmesini talep ettiklerini ifade etti.