5 Aralık 2025 Cuma

Dilovası katliamının müfettiş raporu açıklandı

Dilovası'nda 7 işçinin katledildiği kozmetik fabrikası yangınına ilişkin müfettiş raporu açıklandı. Rapor, yaşanan katliamın ihmaller sonucu ortaya çıktığını ortaya koydu.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde 7 işçinin katledildiği Ravive Kozmetik yangınına ilişkin müfettiş raporu hazırlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın hazırladığı incelemede, işletmenin itfaiye uygunluk onayı ve yapı-iskan belgesi olmadan üretime başladığı tespit edilirken, eksik güvenlik önlemleri, bakımsız ekipmanlar ve denetimsiz çalışma koşullarının katliama zemin hazırladığı belirlendi.

Ön inceleme verilerine göre, parfüm dolum tesisinde etil alkol ve esans karışımı hazırlanırken, alkolün kazana aktarımı sırasında statik elektrik boşalması ya da elektriksel temas nedeniyle tutuşma yaşandı. Patlamayla birlikte kısa sürede büyüyen yangın, içeride işçilerin kaçışını neredeyse imkansız hale getirdi.

ACİL ÇIKIŞ YOK, ALARM SİSTEMİ YOK, TOPRAKLAMA YOK
Raporda en çarpıcı tespitlerden biri iş yerinde acil çıkış kapısının bulunmaması oldu. Görgü tanıklarının ifadelerine yer verilen raporda, ilk anlarda bazı işçilerin dışarı çıkabildiğini, ancak tesisin yalnızca tek kapıya sahip olması nedeniyle çok sayıda kişinin içeride mahsur kaldığı belirtildi. Ayrıca raporda, yapıda etkin topraklama, havalandırma, patlayıcı ortam kontrolü, yangın merdiveni ve alarm sisteminin bulunmadığı; buna rağmen üretime devam edildiği, fabrikanın imalathane olarak kullanılmasına rağmen iskan belgesi olmadan kiralandığı da ifade edildi.