26 Nisan 2024 Cuma

HDP'li vekiller: Dosyayi ifşa eden AKP'li üyeler istifa etsin

HDP'li vekiller Güzel hakkında komisyon görüşmesine ilişkin Meclis'te açıklama yaparak, dosyadaki bilgileri ifşa eden AKP'li komisyon üyelerinin istifasını istedi.

Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi amacıyla yapılan görüşmelere ilişkin HDP'li vekiller Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Komisyon toplantısına katılan vekillerin tamamının katıldığı basın toplantısında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş açıklama yaptı.

'KOMİSYON MİLLETVEKİLLERİNE KAPATILAMAZ'
Karma Komisyon toplantısında yaşananlara dair bilgi veren Beştaş, Bekir Bozdağ'ın masumiyet karinesinden bahsederek tartışmaların dışarı yansımaması adı altında gazeteciler ve üye olmayan vekillerin dışarı çıkarılmasını istediğini belirtti.

Saray medyasında Semra Güzel hakkında 10 gündür linç kampanyası yürütüldüğünü hatırlatan Beştaş, dosyadaki yazışmaların gizli olduğu söylenmesine rağmen, saray medyasına servis edildiğini, AKP'li vekillerin konuştuğunu hatırlatarak, "masumiyet karinesi" ifadelerinin başından ihlal edildiğine işaret etti.

'KOMİSYON ÜYELERİ KARARINI VERMİŞ'
AKP'nin komisyon toplantısını basın ve vekillere kapatarak yürüttükleri linç kampanyasındaki yalanlarının ortaya çıkmasından çekindiğini vurgulayan Beştaş, "Bunun başka bir izahı olamaz" diye konuştu. Karma Komisyon'un yargılama yolunun açılıp açılmayacağına karar vereceğini kaydeden Beştaş, "Tırnak içinde bir soruşturma faaliyetidir. Dosyaya ve delillere bakılır ve objektif bir değerlendirme yapılması gerekir. Bugün gördük ki komisyon üyeleri zaten kararını vermiş" diye vurguladı.

GİZLİ DEDİKLERİ BELGELERİ AKP'Lİ ÖZKAYA SERVİS ETTİ
AKP'li Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya'nın Semra Güzel ile ilgili attığı twetleri gösteren Beştaş, saray medyasına dahi servis edilmeyen, soruşturma dosyasında yer alan fotoğrafları paylaştığına dikkat çekti. Beştaş, "Bugün gizli diye feveran halinde söyledikleri dosyayı kendileri servis etmiş. Bu dosyada gizlilik de masumiyet karinesi de hukuk da Anayasa da Ali Özkaya başta olmak üzere AKP'li vekiller eliyle bu propagandanın öncülüğü yapılmış" diye konuştu.

ÖZKAYA SUÇ İŞLEDİĞİNİ İTİRAF ETTİ
Ali Özkaya'nın komisyonda görev yapamayacağını vurgulaşan Beştaş, "Tarafsız zaten değil, objektif olamaz ve kendisi suç işlemiştir. Suç işlediğini ifade ettik. 'Ben vatan ve millet için suç işlerim' diyerek suç işlediğini itiraf etmiş oldu. Öncelikle Ali Özkaya'nın bu komisyondan çekilmesini ya da el çektirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Anayasa Komisyonu'nun AKP'li üyeleri Zeynep Gül Yılmaz, Metin Çelik, Ahmet Özdemir ve Emine Zeybek'in de benzer twitler attığını tespit ettiklerini söyleyen Beştaş, "İsmini saydığım ve tespit ettiğimiz bütün komisyon üyelerinin ya istifası ya da yönetimleri tarafından el çektirilmelerini bir an önce istiyoruz. Bunu takip edeceğiz. Bu komisyon bu koşullarda asla adil ve objektif bir karar veremez" diye konuştu.

'BİR SEÇİM ÇALIŞMASIDIR'
Olayın üzerinden 8 yıl geçtiğini, hazırlanan dosyanın ise 5 yıldır bekletildiğini kaydeden Beştaş, "Bu HDP'ye yönelik kumpas ve saldırıların sadece bir halkasıdır. Her sözleri aslında bunu teyit etmektedir. Bu aynı zamanda bir seçim çalışmasıdır. Ben daha önce de söylemiştim. Seçim çalışması bu tweetler ve açıklamalardan da göreceğiniz üzere. 'Hadi muhalefet ses çıkarın, hadi şuna cevap verin' gibi garip garip hezeyanlarla açıklamalar yapılıyor. AKP demokratik bir sistemle sandıktan çıkmayacağını bildiği için bu tür kumpas ve linç kampanyalarıyla partimizi hedef göstermeye ve muhalefete yüklenmeyi bir seçim stratejisi olarak önüne koymuştur" ifadelerini kullandı.

'UMUT OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Hazırlık Komisyonu kurulduğunun bilgisini paylaşan Meral Danış Beştaş, "Bu süreci takip edeceğiz. AKP'den biran önce bu komisyon üyeleriyle ilgili istifa etmezlerse işlem yapmalarını bekliyoruz. Bu kumpası bütün Türkiye'ye ilan ediyoruz. Bunları gördük mesajı aldık ama HDP'ye demokratik siyaset yolunda kesinlikle geri adım attıramayacaklar. Demokratik mücadeleden ayıramayacaklar. Biz Türkiye haklarının umudu olmaya devam edeceğiz" dedi.